Orașul olandez Eindhoven urmează să fie primul din lume care va avea locuințe construite de o imprimantă 3D, într-o măsură inovativă care, potrivit dezvoltatorului, va revoluționa industria construcțiilor. Construcția va începe în acest an, iar primele cinci case vor fi date spre închiriere și vor avea două dormitoare. La doar o săptămână după ce imaginile au fost puse la dispoziția publicului, prima casă a atras deja aplicații de la 20 de familii interesate.
Este un proiect comun între mai multe entități: municipalitatea Eindhoven contribuie cu terenul, dar sunt implicate și o companie de inginerie, de materiale, un antreprenor, un agent imobiliar și experți de la Universitatea din Eindhoven, care sunt responsabili pentru imprimanta 3D.
Dezvoltatorul proiectului, cunoscut sub numele de Project Milestone, este compania olandeză de construcții Van Wijnen, care susține că astfel oferă o soluție pentru a compensa lipsa de fortei de muncă, mai ales zidari calificați din Țările de Jos.
Metoda va reduce, de asemenea, costurile și daunele aduse mediului prin reducerea cantității de ciment utilizat, a declarat Rudy van Gurp, director al firmei, care lucrează la proiect în colaborare Universitatea de Tehnologie din Eindhoven.
Întrebat dacă va trăi într-una din case, Van Gurp a spus: „Pentru prima casă avem deja 20 de candidați, iar după numai o săptămână avem imaginile de pe site-ul nostru. Am trei copii, așa că prima ar fi prea mică pentru noi. Dar aș locui în cea mai mare casă, da. „
Imprimanta 3D utilizată este, în esență, un braț robotic imens, cu o duză care scutură un ciment special.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UFWg6Qb8yYI&w=560&h=315]
Cimentul este „tipărit” în funcție de designul arhitectului, adăugând strat după strat pentru a crea un perete și pentru a crește rezistența acestuia.
„Nu avem nevoie de matrițele folosite pentru a crea case din ciment astăzi, așa că nu vom folosi niciodată mai mult ciment decât este necesar”, a spus Van Gurp.
Numai pereții exteriori și interiori ai primei case vor fi făcuți cu ajutorul imprimantei, care va fi amplasată în afara șantierului, iar celelalte părți ale casei vor fi comandate de către contractant.
Deoarece toate acestea reprezintă un experiment, casele vor fi construite una după alta. În acest fel, experiența învățată într-o casă poate fi aplicată la următoarea. Aceasta va însemna o diferență în compoziția caselor; iar ultima este de așteptat să fie construită aproape complet în beton imprimat 3D.
Utilizarea imprimantei 3D deschide posibilitatea de a plasa senzori wireless direct în pereții proprietăților pentru a permite o locuință să fie complet „inteligentă”, încorporând toate comenzile de iluminat, încălzire și securitate necesare.
De asemenea, imprimanta 3D permite construirea de clădiri de aproape orice formă, în timp ce betonul tradițional este foarte rigid și nu permite acest lucru.
Cu toate acestea, Van Gurp a spus că frumusețea tipăririi 3D a fost aceea că oamenii vor putea să construiască case la timp potrivit propriilor lor gusturi.
„Îmi place aspectul caselor momentan, deoarece aceasta este o inovație și este un design foarte futurist”, a spus Van Gurp. „Dar suntem deja în căutarea de a face un pas mai departe când oamenii vor putea să-și proiecteze propriile case și apoi să le printeze. Oamenii vor putea să-și facă casele potrivite, să le personalizeze și să le facă mai plăcute din punct de vedere estetic „.
Van Gurp a spus că a crezut că utilizarea imprimantelor 3D în construcția de case va deveni „mainstream” în termen de cinci ani.
Acesta a adăugat: „Cred că până atunci aproximativ 5% din locuințe vor fi făcute folosind o imprimantă 3D. În Țările de Jos avem un deficit de zidari și oameni care lucrează în afara și astfel oferă o soluție pentru asta. Acesta va fi în cele din urmă o soluție mai ieftină decât metodele tradiționale. Zidăria devine din ce în ce mai costisitoare”.
Cele cinci case, construite într-o pădure din districtul Meerhoven, aproape de aeroportul din Eindhoven, vor fi finalizate până la mijlocul anului 2019. Acestea vor fi închiriate de compania imobiliară Vesteda.
„Trebuie să obținem autorizațiile, iar casele vor fi construite în conformitate cu toate reglementările olandeze privind locuințele”, a spus Van Gurp.
Toate casele vor avea fundații construite folosind metodele convenționale. „Folosim numai imprimarea 3D acolo unde este nevoie”, a spus Van Gurp.
Universitatea de Tehnologie din Eindhoven a fost un pionier în printarea 3D folosind beton. Anul trecut, orașul sud-estic Gemert a deschis primul pod printat 3D din lume, realizat la universitate.
Citește și: Case printate 3D în 24 de ore, mult mai ieftine decât cele obișnuite