O companie din Statele Unite a inventat o imprimantă 3D care printează o casă de 198 de metri pătrați în 24 de ore, la prețul de 10.000 de dolari. Obiectivul pe viitor este să reducă costul la 4.000 de dolari.
Potrivit unui studiu, 1,2 miliarde de persoane din lume trăiesc în adăposturi neadecvate. O companie din Austin, Statele Unite, vine cu o potențială soluție: printarea 3D, cu costuri mici, a caselor.
ICON a dezvoltat o metodă de a printa o casă de 198 de metri pătrați din ciment, în mai puțin de 24 de ore, comparativ cu 13 – 20 de zile, cât durează o construcție realizată de oameni. Compania a făcut un parteneriat cu un ONG, New Story, care este cunoscut pentru căutarea soluțiilor de locuit, la nivel internațional.
„Am construit case pentru comunități din Haiti, El Salvador și Bolivia”, a declarat Alexandria Lafci.
Jason Ballard, unul din cei trei fondatori ai ICON, a spus că va testa primul model pe post de birou, pentru a evalua aspectele practice ale casei.
„Vom instala monitoare de calitate a aerului să vedem cum funcționează, cum miroase”, a spus acesta.
Imprimanta mobilă Vulcan poate printa o casă întreagă pentru 10.000 de dolari, dar inițiatorii ideii încearcă să reducă costurile la 4.000 de dolari. Imprimanta poate printa o casă de până la 244 de metri pătrați la un preț mult mai mic decât o casă obișnuită din America ce măsoară, în medie, 264 de metri pătrați. Modelul lansat în această lună conține un living room, un dormitor, o baie și o prispă.
Reprezentanții ICON spun că această modalitate de printare 3D a caselor va crea risipă minimă și cheltuielile cu mâna de lucru vor fi reduse semnificativ.
Imprimanta folosește un tip de mortar care poate fi găsit oriunde, pentru a nu avea dificultăți în comunitățile în curs de dezvoltare, unde tipurile de materiale cu care se poate lucra sunt limitate. „Și, în plus, vrei să eviți materialele scumpe”, a adăugat Jason Ballard.
După testarea modelului lansat deja, dacă totul merge conform planului, compania va construi anul viitor, în colaborare cu New Story, 100 de case pentru o comunitate din El Salvador. Principalul lor scop este să încerce să rezolve problema globală a locuințelor, însă plănuiesc, de asemenea, să folosească forța de munca locală, creând astfel și locuri de muncă pe perioada proiectului.
„Suntem o echipă mică de inovatori cu o viziune mare de a crea noi practici durabile de a construi, care fac case frumoase și de calitate, accesibile tuturor”, spun cei de la ICON despre ei.
Una dintre ambițiile acestora este să pună la dispoziția oricui dorește, ONG-uri sau guverne, această tehnologie. Echipa urmărește să ajungă să vândă imprimanta pentru 100.000 de dolari.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SvM7jFZGAec]