Casa "elastica" isi poate mari suprafata de patru ori  (VIDEO)  

O locuinta mica, dar cu pereti interiori mobili isi poate mari suprafata utila de patru ori, au explicat astazi specialistii prezenti la salonul de arhitectura RIFF 2011 de la Bucuresti.

Ideea casei cu geometrie variabila apartine arhitectului de origine romana Angelo Silviu Roventa. Acesta a pornit de la un studiu care atesta ca, in secolul 21, in Europa Occidentala, locuintele cele mai solicitate vor fi cele pentru una sau doua persoane.

Standardele europene impun acum pentru o asemenea locuinta o suprafata totala de 50-60 de metri patrati – fata de numai 20 de metri patrati, cat se considera necesar imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Arhitectul Roventa a studiat locuinta din punctul de vedere al eficientei economice si energetice si a ajuns la solutia configuratiei mobile. In varianta constructiva clasica, o locuinta cu suprafata utila de 54 de metri patrati include o baie, o bucatarie, o camera de zi si un dormitor, fiecare dintre ele avand dimensiuni modeste.

Daca insa peretii interiori sunt mobili, baia isi poate mari suprafata pana la 40 de metri patrati, ceea ce permite utilizarea ei si ca wellness, explica Angelo Roventa.

In momentele in care vrei sa te odihnesti, dormitorul isi poate mari suprafata pana la 44 de metri patrati. Camera de zi si bucataria, la randul lor, isi pot mari, alternativ, suprafetele pana la 41 de metri patrati.

Prin insumarea suprafetelor maxime ale tuturor incaperilor, un apartament de 54 de metri patrati atinge o suprafata locuibila de 220 de metri patrati. Configuratia apartamentului are in total cinci pozitii, iar peretii pot fi deplasati cu mare usurinta, chiar de un copil.

In acelasi mod, o garsoniera de 45 de metri patrati poate “creste” pana la 200 de metri patrati. Sistemul peretilor mobili poate fi aplicat cu succes pentru locuinte cu suprafata minima de 25 de metri patrati, a explicat Angelo Roventa.

Pentru a demonstra cat de incapatoare devine o locuinta cu pereti mobili, constructorii au introdus in ea, simultan, doua automobile Smart, in fiecare dintre incaperi – in bucatarie, in baie, in camera de zi si in dormitor.

Pentru ca demonstratia sa fie suta la suta ecologica, cele doua masini utilizate au fost cu propulsie electrica, a precizat arhitectul Roventa.

Ideea locuintelor cu geometrie variabila a fost lansata, cu putin timp inainte de realizarea ei practica, intr-un dialog al filosofului german Peter Sloterdijk cu renumitul arhitect Werner Sobek: “O bucatarie este o bucatarie atunci cand ai nevoie de ea. In rest, aceasta nu este o bucatarie”.

Mihai Diac

Foto: www.intersitus.ro/project/elastic-dwelling

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri