Carbonul mondial

text de Alexandra Kartman

Piata mondiala a carbonului s-a triplat la finele anului 2006, crescand de la 11 miliarde de dolari, valoare inregistrata in 2005, la 30 de miliarde de dolari. Potrivit Bancii Mondiale, principala piata mondiala de carbon ramane Uniunea Europeana. Şi asta pentru ca, la Bursa Europeana, in 2006 au fost tranzactionate certificate de emisii in valoare de 24 de miliarde de dolari. Valoarea mondiala a tranzactiilor de carbon corespunde unei cantitati de dioxid de carbon de 1,1 miliarde de tone.

In anul 2006, cererea de permise pentru emisii de pe piata europeana a reprezentat 75% din totalul cererii la nivel mondial. Tot anul trecut, China a fost principalul furnizor de permise, in sumand 61% din cele oferite.

Banca Mondiala estimeaza ca nivelul tranzactiilor pe piata europeana a carbonului va scadea in perioada 2008-2012, din cauza alocarii unui numar prea mare de permise in prima etapa de alocare (2005-2007). Aceasta scadere va fi determinata de un viitor raport de inversa proportionalitate intre oferta si cerere, raport care va cauza si scaderea preturilor acestor permise.

In Romania, piata carbonului face pasi repezi catre… existenta. Ţara noastra este pe punctul de a finaliza demersurile necesare pentru infiintarea unei piete autohtone a carbonului. Odata cu lansarea, de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), a Registrului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, de aparitia bursei carbonului nu ne mai desparte decat o aprobare din partea Uniunii Europene.

In prezent, in Romania exista 247 de instalatii care vor trebui sa fie inregistrate in Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera. Operatorii acestora vor putea tranzactiona intre ei certificatele de emisii de indata ce Registrul va fi implementat. Pana atunci, Romania mai are de asteptat ca Uniunea Europeana sa aprobe Planul National de Alocare a Certificatelor de Emisii de Gaze cu Efect de Sera, aprobare ce poate intarzia implementarea Registrului National al Emisiilor de CO2 pana in luna iulie a.c.

Europenii nu par optimisti cu privire la implementarea acestui sistem in Romania. Intrucat Comisia Europeana vrea ca toate cele 27 de state sa se conecteze simultan la sistemul de tranzactionare cu credite de emisii de carbon prin Protocolul de la Kyoto, la 1 decembrie 2007, Romania si Bulgaria sunt susceptibile ca nu ar putea face fata acestui termen. "Din partea noastra exista un angajament politic pentru realizarea conexiunii. Suntem constienti ca ar putea fi o problema in privinta Bulgariei si Romaniei. Odata cu apropierea datei de 1 decembrie, va trebui sa evaluam dimensiunea daunelor produse prin lasarea in urma a unuia sau a doua state", a declarat Artur Runge-Metzger, reprezentantul pentru probleme de clima al Comisiei Europene.

Obiectivul conectarii celor doua piete de carbon este reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu peste un miliard de tone pana in 2012.

spot_img

Ultimele știri