Caras-Severin: Monitorizarea Dunarii si a raului Nera

Cursul raului Nera este blocat pentru turisti si ecologisti din cauza copacilor prabusiti, iar sterilul minier de la iazul de decantare Tausani – Bosneag ajunge pana in Serbia, purtat de vant. Acestea sunt concluziile trase in urma monitorizarii fluviului Dunarea si a raului Nera, pe ambele parti ale granitei dintre Romania si Serbia, anunta Agerpres.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera din Oravita, in colaborare cu Directia Silvica Pancevo si TV Banat Varset au realizat, in perioada 8 – 14 aprilie, o monitorizare a starii factorilor de mediu si a biodiversitatii pe ambele maluri ale fluviului Dunarea si raului Nera, in zona localitatilor Moldova Noua, Bazias si Socol din Caras-Severin, precum si Veliko Gradiste si Stara Palanka, din Serbia.

Activitatea a fost realizata in cadrul planului comun de activitati pe anul 2009 si este destinata protectiei mediului in microregiunea de colaborare transfrontaliera Dunare – Nera – Caras. Principalele concluzii ale raportului de monitorizare se refera la faptul ca pe raul de frontiera Nera a fost constatata blocarea circulatiei ambarcatiunilor, in amonte de confluenta cu fluviul Dunarea spre localitatea Socol. Blocajul este cauzat de copacii prabusiti de pe malul romanesc peste albia raului.

Din cauza blocajului, Directia Silvica Pancevo nu poate realiza activitati stiintifice si de promovare a ecoturismului in zona umeda Labudovo Okno, care este componenta de pe malul sarbesc a ecosistemului transfrontalier al deltei raului Nera. De asemenea, in zona iazului de decantare a apelor de mina Tausani – Bosneag, apartinand SC Moldomin SA Moldova Noua, din cauza vantului puternic, s-a produs antrenarea particulelor de steril minier, care au fost transportate in zona localitatii Moldova Noua din Romania si a localitatilor Vinci si Pojejeno din Serbia.

Poluarea a afectat gospodariile populatiei, terenurile agricole, sursele de apa potabila, confortul urban si zona umeda Ostrovul Moldova Veche, din Parcul Natural Portile de Fier.
Foto: www.funromtour.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri