Captura de CO2 si zacamantul furat

Text de Alex Bara

Natia romana s-a lasat jefuita de resurse naturale din zona Insulei Serpilor, si vinovatii nu vor cunoaste justitia. La polul opus, pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice, guvernele tarilor dezvoltate cauta solutii pentru a mentine sub control emisiile de CO2 in conjuctie cu industria extractiva.

Dupa cum aratam intr-un articol precendent, captura si stocarea subterana ale carbonului (CSC) par a fi una dintre cele mai promitatoare tehnologii in domeniu.

Acest proces separa CO2 de gazele produse de termocentrale, il comprima, il transporta si il depoziteaza in formatiuni geologice subterane sau submarine. In acest scop, UE de ani buni a pus bazele unei Platfome Tehnologice Emisii Zero si sprijina cadrul legislativ pentru comercializarea si
subventionarea acestei noi tehnologii.

CSC exista deja stiintific si tehnologic chiar daca scopul lor initial nu a fost acesta. Evolutii si schimbari suplimentare sunt necesare pentru ca CSC sa fie atestata ca o solutie reala de reducere a emisiilor. De aceea, cateva proiecte-pilot exista la ora actuala in lume. Cum principalii activisti in spatele acestora sunt companiile multinationale de extragere a gazului si petrolului, exista posibilitatea ca pana in 2015 acestea sa fie replicate.

Evolutii recente UE:

  • In 2005 s-a instaurat Platforma tehnolgica europeana zero emisii de la termocentrale bazate pe combustibili fosili (ZEP). Scopul sau este ca termocentralele sa atinga zero emisii de CO2 pana in 2020. Platforma este compusa din 25 de membri (industrie, cercetare, autoritati si ONG). l
  • In septembrie 2007, rezultatele consultarii publice initiate de CE au demonstrat scepticism privind tehnologiile CSC si tehnologii similare in lupta impotriva schimbarilor climatice.
  • Pe 7.10.2008, Comitetul Parlamentului European pentru Protectia Mediului a semnat raportul privind platforma legala a CSC – autor Chris Davies. Acesta pune in discutie obligativitatea termocentralelor de a instala tehnologii CSC in mod special pentru termocentralelor pe carbuni, si limite privind emisiile de CO2. 
  • La 10.11.2008, ZEP a prezentat UE propunerea sa de proiecte demonstrative pentru obtinerea la scara mare a capturii si depozitarii de carbon (CCS) in 10 ani. Planul prevede implementarea a 10-12 proiecte demonstrative cu tehnologii variate pana in 2015 si viabilizarea comerciala a acestora pana in 2020.
  • Pe 17.12. 2008, Parlamentul European a votat majoritar in favoarea pachetului de actiuni pentru sectorul energetic si schimbari climatice, incluzand directiva privind tehnologiile de captura si stocare ale carbonului; inclusiv finantarea proiectelor CSC cu 300 mil. in UE.

Estimari

Sustinatorii CSC afirma ca implementarea fara intarziere va reduce emisiile de CO2 in UE cu 400 milioane de tone pana in 2030, chiar daca maximul potential nu va fi fost atins atunci.

Conform IPP C, daca nu vom reusi sa stabilizam concentratiile echivalente de CO2 la nivelul lor curent de 450 parti per milion (ppm), media temperaturii globale va creste intre 2,4 sC si 6,4 sC pana in 2100. Unde o marire peste 2 sC va avea efecte devastatoare si ireversibile.

Preventiv, ar trebui sa reducem emisiile echivalente de CO2 la 50% pana in 2030. Cum insa cererea de energie se va dubla pana atunci, iar energia regenerabila va reprezenta doar ~30% din mix, numai un portofoliu de solutii va atinge acest tel.

Concentratiile de CO2 ajung deja la 2 ppm si promotorii CSC estimeaza ca intrazierea implementarii acestei forme de stocare cu doar 6 ani s-ar traduce intr-o sporire de pana la 10 ppm pana in 2020.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri