Capitala Creste Verde: Primarul Oprescu a prezentat prima strategie de inverzire a Bucurestiului

Primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a lansat vineri prima strategie de inverzire a Capitalei in cadrul Conferintei “Capitala creste verde”, organizata de Municipalitate impreuna cu Asociatia Green Revolution. Deschiderea de noi parcuri si spatii verzi, reducerea prafului si realizarea unei infrastructuri civilizate de transport sunt principalele directii pe care se axeaza strategia primariei.

"Ne-am propus acest demers de realizare a unei strategii de inverzire a Bucurestiului pentru ca era necesara. Trebuie sa orientam mai mult demersurile primariei catre interesul bucurestenilor si nu atat de mult catre interesele mediului de afaceri", a declarat Sorin Oprescu.

In prezent, in ceea ce priveste spatiul verde din Bucuresti, exista conform datelor primariei 11,79 metri patrati pe cap de locuitor, in vreme ce obligatiile europene prevad ca pana in decembrie 2010 sa fie 20 metri patrati, iar pana in decembrie 2013, 26 metri patrati. In acest sens, primaria si-a propus crearea a opt noi parcuri, primul fiind amplasat in Prelungirea Ghencea.

"Avem nevoie de parcuri si e necesar sa bagam bani in parcuri. De asemenea, am creat Registrul Spatiilor Verzi, pentru ca in 19 ani nu a existat niciun fel de evidenta a spatiilor verzi pentru ca s-a dorit disiparea problemei pe structuri pentru ca nimeni sa nu mai stie nimic", a aratat primarul Oprescu.

La nivelul anului 2007 exista in Bucuresti aproximativ 3,4 tone de praf pe km patrat pe an, iar in acest sens primarul a lansat ideea crearii unui brevet verde pentru orice noua constructie. Pe partea de transporturi, in Bucuresti exista in medie 1,3 milioane de masini in miscare zilnic. Primaria si-a propus construirea a opt noi parcari subterane pentru rezolvarea problemelor de trafic.

Conform unui sondaj comandat de primaria Bucuresti si prezentat astazi de catre primarul Sorin Oprescu, 54% dintre bucuresteni considera poluarea ca fiind cea mai grava problema de mediu, in vreme ce 37% considera mizeria din Capitala ca cea mai presanta problema. In ceea ce priveste transportul, surprinzator, 88% dintre bucuresteni sunt pregatiti sa mearga cu transportul in comun, doar 10% spunand ca nu ar renunta la masina personala. Daca ar trebui sa aleaga intre mijloacele de transport sustenabile, 54% dintre bucuresteni ar alege transportul in comun, 15,8% ar alege bicicleta si 25% mersul pe jos.

"Nu putem vorbi despre oameni curati intr-un oras murdar sau despre oameni murdari intr-un oras curat. Nu ii putem separa. Capitala Creste Verde este manifestul nostru pentru a schimba ceva", a aratat presedintele Green Revolution, Raluca Fiser, in deschiderea conferintei.

Peste 150 de reprezentanti ai companiilor, autoritatilor si ONG-urilor din domeniu participa la Conferinta „Capitala creste Verde” care face parte din campania „Capitala creste Verde” organizata de Primaria Capitalei si Asociatia Green Revolution.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri