Cand gazele de sist cutremura pamantul

In 6 noiembrie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter a lovit oraselul Praga din Oklahoma, Statele Unite ale Americii. Au fost distruse 14 locuinte, 2 oameni au fost raniti, iar asfaltul s-a crapat. Seismul a fost resimtit in 17 state din SUA si a fost urmat de mii de replici, de joasa intensitate, scrie lemonde.fr.

Aparent fara urmari catastrofale, seismul din Praga are totusi un statut aparte. Exista date stiintifice, potrivit unui studiu efectuat de seismologul Kate Keranen, de la Universitatea din Oklahoma, care demonstreaza ca acest cutremur ar fi putut fi provocat de injectarea apelor uzate, provenite in urma fracturarii hidraulice, procedeu folosit in exploatarea gazelor de sist, mai scrie lemonde.fr.

Se pare ca exista o stransa legatura intre puturile in care au fost injectate apele uzate , in Lincoln County, Oklahoma, si cutremurul din 2011”, a declarat  Keranen pentru publicatia The Oklahoman.

In concluzie, Keranen, alaturi de ceilalti autori ai studiului, sustine ca exista o legatura cauzala intre  fluidele injectate in subsol si declansarea cutremurului din orasul american, Praga.

Studiul lui Keranen, realizat in cooperare cu Columbia University si U.S. Geological Survey, se bazeaza pe date colectate din 12 locuri, unde au fost amplasate seismometre, si sunt corelate cu datele oferite de Oklahoma Corporation Commission, institutie guvernamentala care se ocupa cu reglementarea gazelor si a petrolului”, potrivit revistei Geology, unde cercetatoare si-a facut public studiul.

Nu departe insa de acest oras, se afla un vechi zacamant petrolier, epuizat deja, dar utilizat, ani la rand, ca loc de injectie a apelor contaminate provenite din procesul de fracturare hidraulica. Cercetatorii noteaza ca cantitatea de ape contaminate este minima, insa practicarea fracturarii hidraulice a dezechilibrat solul. Iar operatiunile de injectare continua si sunt urmate de cutremure a caror magnitudine este mai mare 3 grade, scrie Le Monde.

In 2012, la Congresul anual al Societatii americane de Geologie, U.S. Geological Survey (USGS), specialistii au afirmat ca fecventa seismelor cu magnitudine mai mare de 3 grade s-a multiplicat cu 20, in perioada 2009-2011, raportat la a doua jumatate a secolului trecut. Aceeasi situatie a fost constata de USGS  si in  Arkansas, Texas, Ohio  si Colorado, unde se desfasoara operatii de fracturare hidraulica.

Situatia din Oklahoma tinde sa se extinda, deoarece  exploatare gazelor si a petrolului de sist ia avant in toata lumea, iar cantitati insemnate de ape uzate trebuie eliminate. Astfel, o buna parte din fluidele folosite pentru fisurarea rocilor-rezervor, un amestec de apa, nisip si substante chimice, metale radioactive sau metale grele, sunt, adesea, injectate in vechile puturi”, adauga lemonde.fr.

Up date

Publicatia online bbc.co.uk  dezminte informatia potrivit careia cutremurul din Oklahoma, orasul Prague, inregistrat in 2011, ar fi fost provocat de injectarea in subsol a  apelor uzate provenite in urma exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Publicatia scrie ca seismul de 5,7 grade ar fi fost provocat, de fapt, de injectarea apelor uzate rezultate in urma exploatarilor de petrol. Informatia a fost preluata, la data publicarii ei, si de alte site-uri, inclusiv de lemonde.fr, site-ul citat in articolul de mai sus.

Versiunea precedenta a acestui articol a sustinut incorect ca apele injectate proveneau in urma fracturarii hidraulice. De fapt, apele uzate au provenit in urma exploatarilor de petrol”, scrie bbc.co.uk.

spot_img

Ultimele știri