Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, se deplaseaza maine la Resita, pentru a semna un contract in valoare de 107.997.740 Euro.
Documentul vizeaza realizarea unui proiect intitulat “Modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata în judetul Caras Severin”. Din partea operatorului regional de apa, contractul va fi semnat de Anatoli Liber, directorul general al SC AquaCaras SA.
Proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu, iar din valoarea totala, 107.997.740 de euro, suma de 89.252.991 de euro reprezinta o cofinantare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
La evenimentul de la Resita vor participa, maine, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, directorul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara “ACVABANAT”, Ovidiu Radoi, directorul Organismului Intermediar POS Mediu Regiunea 5 Vest, Mircea Leschian precum si reprezentantii a opt unitati administrativ-teritoriale, beneficiari directi ai proiectului.
Lucrarile urmaresc asigurarea unor servicii de alimentare cu apa si canalizare pentru localitatile Resita, Caransebes, Bocsa, Otelu Rosu, Oravita, Moldova Noua, Anina si Baile Herculane, precum si reducerea poluarii pe fluviul Dunarea si pe raurile Timis, Barzava, Cerna si Bistra ca urmare a tratarii afluentilor de apa uzata.
Dupa finalizarea proiectului, 138.000 locuitori ai judetului Caras Severin vor beneficia de alimentare cu apa potabila de calitate si de un sistem de canalizare modern.
Activistii de mediu cer stoparea poluarii la Moldova Noua
Pe de alta parte insa, problemele de mediu din Banat sunt mai complicate, nerezumandu-se la apa si canalizare. O organizatie neguvernamentala din Oravita, Grupul Ecologic de Colaborare Nera, a avertizat in repetate randuri asupra poluarii de la Moldova Noua. In aceasta localitate a functionat combinatul Moldomin, unul dintre marii producatori de cupru ai Romaniei. Activitatea de productie impunea si existenta unui iaz de decantare.
Dupa ce S.C. Moldomin si-a incetat activitatea, iazul Tausani – Bosneag a secat, iar pe fundul acestuia a ramas praf de steril, cu o mare concentratie de zinc si de cupru. In ultimii ani, orice intensificare a vantului produce deasupra iazului nori de praf toxic, iar acestia polueaza atat localitatile din Romania cat si pe cele din Serbia.
Ecologizarea ar costa 60 de milioane de euro
Potrivit unui studiu independent, ecologizarea fostului iaz ar costa 60 de milioane de euro.
Presedintele GEC Nera, dr. ing. Cornel Popovici Sturza, declara ca autoritatile de mediu evita sa ofere o solutie pentru poluarea de la Moldova Noua. “Am cerut un punct de vedere in scris privind poluarea de la Moldova Noua si nu am primit un raspuns in termen legal. Raspunsul pe care l-am dorit trebuie sa fie in scris si sa includa un angajament cu un termen precis din partea autoritatii supreme de mediu din Romania, care sa acopera si obligatiile noastre de tara membra a UE privind managementul deseurilor industriale de pe siturile contaminate istoric”.
Presedintele GEC Nera isi aminteste insa ca, pe timpul mandatului fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a primit din partea acestuia un raspuns verbal: “Nu cunoastem sa existe vreo poluare la Moldova Noua".
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Fierul vechi poate servi la ecologizarea iazului din Moldova Noua