Europarlamentarul olandez Els de Groen (Verzi/Alianta Libera Europeana) a lansat marti, la Bruxelles, o campanie impotriva utilizarii tehnologiilor pe baza de cianuri pentru extragerea aurului in Romania si Bulgaria.
La conferinta de presa ce a marcat lansarea campaniei au luat parte si Anamaria Bogdan, reprezentanta a "Coalitiei Romania fara Cianuri", Stephanie Danielle Roth, coordonatoarea proiectului de campaniei impotriva mineritului la Rosia Montana, precum si Daniel Popov, din partea Centrului pentru Informatie si Educatie asupra Mediului din Bulgaria.
De Groen a tinut sa sublinieze ca nu este vorba de o actiune indreptata impotriva Romaniei sau a Bulgariei, aratand ca, in cazul in care propria sa tara ar fi avut zacaminte de aur pe care ar fi dorit sa le exploateze folosind tehnologie pe baza de cianuri, ar fi facut acelasi lucru. "Nu este vorba de o anumita tara, aveti aur si alti oameni va distrug tara", a afirmat eurodeputatul olandez.
Ea a mai apreciat ca numarul de locuri de munca create de companiile care doresc sa exploateze zacamintele de aur este mic, iar profitul cel mai mare va reveni acestor companii, si nu tarilor in cauza, Romania si Bulgaria.
Reprezentanta "Coalitiei Romania fara Cianuri", initiativa care reuneste 16 ONG-uri din domeniul protectiei mediului din Romania, a apreciat ca Romania este mult mai avansata decat Bulgaria in ce priveste interzicerea cianurilor in minerit si si-a exprimat speranta ca aceasta campanie initiata de Els de Groen sa vina in sprijinul declaratiei depuse in Parlamentul European de eurodeputatii liberali Horia Toma, Adina Valean, Tiberiu Barbuletiu si social-democrata Daciana Sarbu impotriva utilizarii cianurilor in domeniul mineritului.
Daca aceasta declaratie va strange un numar de 394 de semnaturi din partea eurodeputatilor, atunci Parlamentul European ar putea adopta o rezolutie care sa recomande interzicerea folosirii cianurilor in minerit pe tot cuprinsul Uniunii Europene, a mai explicat ea.
In Bulgaria, situatia este similara celei de la Rosia Montana. Compania Dundee Precious Metals are doua proiecte de extragere a aurului cu ajutorul cianurilor la Krumvograd, in sud-estul tarii, si la Celopeci, in centru. ’Utilizarea cianurilor este permisa in zone de desert, in timp ce operatiunile de extragere a aurului din Bulgaria si Romania au loc in zone intens populate, ceea ce presupune un risc pentru un numar mare de oameni’, a declarat Daniel Popov.
Productia mondiala anuala de aur este de 5.000 de tone, din care 2.000 sunt extrase cu ajutorul tehnologiilor pe baza de cianuri. Proiectul de la Rosia Montana ar urma sa dea nastere la cea mai mare mina de suprafata din Europa (3.700 ha), in care se vor utiliza peste 200.000 de tone de cianuri, se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii de Els de Groen.