Camine pentru comunitari de Ziua Internationala a Animalelor

Cainii comunitari din Bucuresti au avut, sambata, sansa gasirii unui camin in cadrul unui eveniment organizat de Primaria Capitalei, in parteneriat cu asociatiile non-guvernamentale de profil, cu ocazia Zilei Internationale a Animalelor, informeaza Realitatea Tv.

Evenimentul s-a desfasurat intre orele 8:00 si 18:00, in Parcul Tineretului, pe platoul din spatele Palatului Copiilor si a promovat adoptia animalelor fara stapan, in cadrul programului "Un stapan pentru fiecare caine".

Doar cinci comunitari au fost adoptati de bucuresteni in primele ore ale evenimentului. Municipalitatea, impreuna cu asociatiile Cutu-Cutu si Caleidoscop, a pregatit pentru adoptie 300 de catei, insa, pe platoul din spatele Palatului Copiilor, au fost adusi, pentru inceput, doar 10 dintre ei.

Initiatorii adoptiilor publice spun ca, dupa evenimentulul "Un stapan pentru fiecare caine", se intentioneaza si organizarea unei zile a portilor deschise, la adaposturile de animale, de unde persoanele interesate sa poata adopta caini si pisici.

Tot in aceasta saptamana, organizatia neguvernamentala Romania Animal Rescue (RAR) a strans peste 5.000 de euro la licitatia caritabila "Lorzii Strazilor" organizata in vederea construirii unui centru de sterilizare, vaccinare si adoptii destinat cainilor comunitari.

"Obiectivul final este responsabilizarea si constientizarea populatiei municipiului Bucuresti in legatura cu necesitatea sterilizarii tuturor animalelor, in vederea asigurarii unui mediu de viata sanatos, atat pentru oameni, cat si pentru necuvantatoare", se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei.

Zilnic, peste 100 de bucuresteni ajung la medic muscati de caini, potrivit datelor statistice ale spitalelor din Capitala. Societatea civila estimeaza ca, in Bucuresti, sunt peste 30.000 de caini fara stapan, concentrati in special in zona pietelor si a aglomerarilor de blocuri din cartiere.

"Numarul cainilor vagabonzi a crescut foarte mult anul acesta, dupa ce a fost adoptata Legea nr. 9/2008, care ne permite sa eutanasiem doar cainii bolnavi incurabil. Pana anul trecut, am tinut sub control fenomenul cainilor fara stapan si chiar am inregistrat o scadere a reclamatiilor legate de acestia", a precizat directorul ASA, Simona Panaitescu.

Pana la intrarea in vigoare a Legii 9/2008, era permisa eutanasierea tuturor patrupedele care nu erau adoptate. In prezent, insa, rolul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) se rezuma, teroretic, la strangerea cainilor, sterilizarea si oferirea lor pentru adoptie.

Ziua Internationala a Animalelor a fost infiintata in 1931, la o conventie a ecologistilor de la Florenta, pentru a sublinia faptul ca o groaza de specii sunt pe cale de disparitie.

4 octombrie a fost aleasa Ziua Animalelor intrucat ea reprezinta Ziua Sfantului Francisc de Assisi, patronul animalelor si al mediului inconjurator. Numeroase biserici crestine tin in cadrul slujbei din duminica cea mai apropiata acestei zile binecuvantari pentru animale. Aceasta nu este doar o sarbatoare religioasa, este o ocazie pentru orice iubitor de animale sa isi exprime dragostea fata de necuvantatoare.

spot_img

Ultimele știri