Raportul anual privind apa pentru scaldat prezentat luni de Comisia Europeana indica faptul ca anul trecut marea majoritate a zonelor pentru scaldat din intreaga Uniune Europeana (UE) au respectat standardele comunitare de igiena. Aproape 95% din zonele pentru scaldat costiere si 89% din zonele pentru scaldat din rauri si lacuri respecta standardele obligatorii.
"Se poate observa o usoara tendinta descendenta in cazul zonelor pentru scaldat costiere, insa calitatea apei pentru scaldat din Uniunea Europeana ramane la cote inalte", a declarat comisarul pentru mediu, Stavros Dimas.
Intra in vigoare o noua legislatie privind scaldatul
Statele membre au obligatia sa comunice anual informatii privind calitatea zonelor pentru scaldat costiere si de apa dulce situate pe teritoriul lor.
In 2006, s-a adoptat o noua legislatie privind apa pentru scaldat in vederea asigurarii coerentei cu alte dispozitii comunitare privind apa, in special cu directiva-cadru privind apa. Aceasta actualizeaza parametrii si dispozitiile privind monitorizarea pe baza celor mai recente cunostinte stiintifice si pune un accent mai mare pe informarea publicului cu privire la calitatea zonelor pentru scaldat. Statele membre au avut ca termen pentru transpunerea directivei in legislatia nationala luna martie 2008, insa termenul pentru punerea integrala in aplicare a directivei este 2015. Luxemburg a decis sa aplice deja directiva pentru sezonul de scaldat 2007.
Numarul de eliminari de pe lista este in scadere
In ansamblu, numarul de zone pentru scaldat care respecta cerintele minime de calitate nu a inregistrat fluctuatii in 2007.
In cazul zonelor costiere pentru scaldat, proportia locurilor care respecta standardele obligatorii a scazut cu aproape un procent, ajungand la 95,2%, rezultatele in cazul locurilor pentru scaldat din apele interioare ramanand constante.
Zonele pentru scaldat reprezinta locuri in care scaldatul este autorizat in mod explicit sau in care este practicat in mod traditional de un numar mare de amatori de scaldat si in care aceasta practica nu este interzisa. In 2007 au fost monitorizate, in total, 21 368 de zone pentru scaldat, ceea ce reprezinta o usoara crestere comparativ cu anul precedent. Un numar de 14 551 dintre acestea se aflau in ape costiere, iar 6 797 in ape interioare.