Dezvoltarea turismului alternativ in Delta Dunarii, care sa contribuie la dezvoltarea economica locala, cu un impact minim asupra mediului, dar si sa scoata in evidenta valorile culturale si traditiile din zona sunt doar cateva dintre obiectivele asociatiei Reper21, pe care spera sa le indeplineasca prin proiectului „Povestea unei calatorii lente in Delta Dunarii”, desfasurat in perioada septembrie 2009-iulie 2010.
Text de Loredana Pana
Dezvoltarea turismului alternativ
In prima etapa a proiectului (septembrie 2009-aprilie 2010) au fost selectati zece participanti europeni care vor lua parte la atelierul propriu-zis, organizat in Delta Dunarii. Acestia au fost selectati dupa implicarea lor in campanie prin retelele de socializare, dar si cu ajutorul colaboratorilor internationali ai ONG-ului. Provin din diverse tari europene, precum Italia, Belgia, Franta, Bulgaria, Olanda, si sunt pasionati de turismul alternativ, pe care il practica fie in viata personala, fie in cea profesionala. „Sunt persoane care atunci cand fac o calatorie favorizeaza mijloacele de transport ecologice, aleg ca loc de cazare unul ecologic si/sau la populatia locala, favorizeaza produsele locale, sunt receptivi la valorile culturale
si identitare ale regiunii, despre care incearca sa afle cat mai multe in avans, dar si la fata locului, prin diverse activitati”, spune Ana-Maria Paladus, vicepresedinte Reper21.
A doua etapa a proiectului consta in organizarea atelierului propriu-zis, care va avea loc intre 17 si 23 mai. Cei zece participanti europeni, impreuna cu o echipa din Sulina, vor crea, experimenta si dezbate o calatorie „slow” in Delta Dunarii, incepand din Tulcea pana in Sulina.
Bucate traditionale si povesti pescaresti
„Am ales ca metoda de lucru o abordare inovatoare si neconventionala, ce imbina activitati artistice si culturale, vizite in situ si dezbateri creative si informale intre stakeholderii din turism. Vom vizita diverse structuri de cazare pentru a vedea masura in care ne putem caza «slow» in Delta si ne «vom lua timpul» pentru a explora si descoperi lent, fara ghizi, Tulcea, Sulina, Letea”, explica Paladus. Atelierul din Delta Dunarii face parte dintr-un program amplu al Reper21, denumit „GreenRomania”, prin care asociatia isi propune sa promoveze abordarile turistice responsabile si alternative atat in tara, cat si in strainatate. Intreaga experienta va fi filmata, iar documentarul va fi postat pe portalul www.greenromania.com.
Proiectul „Povestea unei calatorii slow in Delta Dunarii” este finantat de Comisia Europeana prin programul Grundtvig, una dintre principalele linii de finantare ale proiectelor desfasurate de Reper21.