Cainii strazii asteapta gratierea de la Presedintele Basescu

Organizatiile de protectie a animalelor si iubitorii de animale continua lupta impotriva eutanasierii cainilor strazii.

Dincolo de comunicatele in care isi arata dezacordul total fata de Proiectul de Lege privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, votat in plenul Camerei Deputatilor, ONG-urile ii cer Presedintele Romaniei, printr-o petitie online, sa opreasca aceasta lege.

„Poate sa nu o promulge sau sa o trimita inapoi pentru clarificari/modificari. Sa ii cerem presedintelui nostru sa promulge legea doar atunci cand este corecta si coerenta!”, se arata in protestul online initiat de ONG-uri.

Protestul, semnat online de mii de persoane

„Petitia a fost semnata deja de peste 2.000 de persoane si nu reprezinta singura modalitate de protest din partea iubitorilor de animale. Aceasta hotarare a deputatilor, care include eutanasierea, este inaplicabila, iar eutanasierea nu este o solutie pentru a nu mai avea caini pe strazi. In plus, costurile pe care le implica eutanasierea sau intretinerea cainilor in adaopsturi, acolo unde acestea sunt construite, sunt mai mari decat cele cu sterilizarea acestor animale. Iar eutanasierea cainilor nu va insemna si reducerea numarului acestora de pe strazi, deoarece in cateva luni sau intr-un an se vor inmulti din nou”, a declarat, pentru Green Report, Kuki Barbuceanu, manager de proiect Vier Pfoten.

„Fie ca ne place sau nu, indiferent de metoda aplicata in urmatorii ani vom avea caini pe strada. Diferenta dintre sterilizare in masa si eutanasie este ca prin sterilizare in masa cainii vor ramane pe strada 4-5 ani, numarul lor micsorandu-se drastic in fiecare an, iar prin eutanasie cainii vor ramane pe strada pentru totdeauna. Concentrandu-ne pe eutanasie, o parte din caini sunt omorati, cheltuindu-se banul public, in timp ce altii se inmultesc pe strada. In Bucuresti, jumatate din caini sunt nesterilizati.Din cei 20.000 nesterilizati, 10.000 sunt femele.In timp ce 100 de femele sunt ridicate din strada, blocand adapostul, cheltuindu-se banii publici pentru hrana, identificare, sterilizare, apoi eutanasie, celelalte 9.900 dau nastere altor pui care inlocuiesc imediat cei 100 caini omorati”, scrie pe Facebook, unul dintre semnatarii petitiei.

Carmen Arsene, vicepresedinta Federatiei Nationale de Protectie a Animalelor (FNPA), a declarat, pentru Green Report, ca legea adoptata in forma actuala de Camera Deputatilor este neconstitutionala.

Carmen Arsene a mai spus ca in societatea civila exista deja o mobilizare masiva, a actorilor, politicienilor sau, pur si simplu, a oamenilor interesati de soarta cainilor comunitari, care nu sunt de acord cu eutanasierea.

Organizatiile pentru protectia animalelor din Romania si din strainatate au anuntat deja lansarea unei miscari fara precedent impotriva masurilor ineficiente, imorale si incoerente prevazute de aceasta lege. 

Grav prejudiciu de imagine, adus Romaniei

„Promulgarea legii in forma actuala va crea un grav prejudiciu de imagine Romaniei, cu efecte imediate precum boicotarea produselor romanesti in strainatate, descurajarea turismului in tara noastra si publicitate negativa in presa internationala. Organizatiile internationale pentru protectia animalelor pregatesc deja marsuri de protest in fata ambasadelor Romaniei din mai multe tari, precum Germania, Austria si Elvetia. Avertizam ca aceasta lege va avea efecte distructive asupra societatii romanesti in toate aspectele sale, de la dezbinarea cetatenilor si incurajarea violentei si pana la inducerea ideii ca uciderea poate reprezenta o solutie pentru rezolvarea unei probleme”, se arata intr-un comunicat al Vier Pfoten.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri