Cercetatorii au dezvoltat o noua tehnica de urmarire a calutilor de mare, folosind implanturi de polimeri elastici fluorescenti – Visible Implant Fluorescent Elastomer (VIFE), informeaza BBC. Pana recent, urmarirea animalelor marine era o problema delicata, din cauza corpului rigid al acestora.
Polimerii sunt compatibili biologic cu tesuturile vii. Acestia sunt injectati sub forma de lichid sub pielea animalului intr-o pozitie unica fiecarui exemplar, pentru a ajuta la identificare acestuia. Polimerul elastic lasa o urma solida vizibila, fluorescenta in lumina albastra.
Programul de identificare si de urmarire a cailor de mare se desfasoara de doi ani in cadrul proiectului Hippocampus, bazat in sud-estul Spaniei.
Fondul britanic pentru cai de mare spera sa asigure finantarile pentru programul VIFE ca sa poata acoperi populatia cailor de mare din toata zona din sudul Angliei.
Conservationistii sunt foarte ingrijorati de supravieturirea pe termen lung a calutilor de mare, care traiesc in habitatele cele mai amenintate de pe planeta si anume recifurile de corali si mangrove.