Businessul verde american sub Obama

Multi analisti spuneau in timpul campaniei ca, indiferent de castigator, SUA va deveni mult mai activa pe piata verde. Si cu siguranta nu de dragul salvarii planetei albastre.

Barack Obama propune o mai mare schimbare. Guvernul sau, spune presedintele ales, va implementa un program cap-and-trade in toata economia SUA pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera pana la niveluri recomandate de oameni de stiinta reputati. Obama va face Statele Unite un lider in efortul global de lupta impotriva schimbarilor climatice printr-un parteneriat mondial si conectat privind incalzirea globala. Noul cabinet va infiinta standardul de carbon redus pentru combustibili pentru a introduce rapid pe piata combustibili nefosili si cu emisii cat mai joase.

Tot Obama intentioneaza sa creeze un programde transfer al tehnologiei in cadrul Departamentul Energiei din administratia sa. Programul este dedicat schimbului si transferarii tehnologiilor prietenoase cu mediul in tarile in curs de dezvoltare.

Noua sa administratie va concepe si un program care sa salvgardeze marile paduri ale lumii si sa le gestioneze sustenabil. Fermierii americani vor fi incurajati financiar sa planteze copaci, sa refaca pasunile ori sa adopte practici agricole care captureaza carbonul din atmosfera.
 
Yes, we can!, ar spune ecologistii si democratii americani. Problema este insa mai complexa decat pare. De curand, la Greenbuild Expo, desfasurata la Boston, o opinie impartita de majoritatea businessmenilor americani, mai mult sau mai putin verzi, suna cam asa: „Pazea, Statele Unite intra pe piata verde, iar cand e vorba de business noi nu glumim“. E o afirmatie care te sperie putin, la fel cum te intriga optimismul de peste Ocean.

Businessurile verzi americane se vor extinde pe intreg globul, purtate fiind de interconectarea pietelor de reducere a emisiilor de carbon. SUA vor pretinde fara indoiala statelor in curs de dezvoltare sa-si adapteze tehnologiile noii economii, mai ecologice. Si Obama este purtatorul mesajului „so far, so good“, ingrijorat si optimist in acelasi timp. Paul Hawken, autorul „Ecologiei comertului“, atrage atentia ca SUA, ca si celelalte state superdezvoltate, au capacitatea de a depasi „legile“ ecologiei prin inovatie si ingeniozitate. Pentru orice problema de mediu ridicata de activisti, businessurile de acum au raspunsurile pregatite: energii alternative, desalinizare, minerit in ape adanci, inginerie genetica si altele. Aceste conjecturi ale lumii afacerilor sunt mai usor de inghitit dupa alarmismul ecologistilor, iar businessul american, ori cel occidental – se va extinde si isi va impune, ca si pana acum, propriile standarde. E drept, sunt ecostandarde, iar noi, ecologistii, odata cu Pamantul vom rasufla mai usurati.Micile economii insa, vor pune in balanta inverzirea businessului din statele lor, pe de-o parte, si spectrul sinistru al somajului, inadaptarii si regresului economic, pe de alta parte. 
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri