Cativa canadieni prezenti la conferinta de la Bali s-au declarat dezamagiti de faptul ca au vazut intr-un ziar indonezian un poster batjocoritor la adresa politicilor de mediu dezvoltate de prim-ministrul canadian Stephen Harper.
Printul, realizat de un grup civic international, ii infatiseaza pe prim-ministrul japonez Yasuo Fukuda, pe presedintele american George Bush si pe prim-ministrul canadian Stephen Harper intr-o postura care imita, intr-un mod ridicularizat, afisul pentru filmul Titanic. Pe print apare sloganul "Fara tinte, fara iceberg-uri, doar un dezastru global – in curand, pe marile ecrane", alaturi de "Bali – lumea nu va ceda".
De asemenea, afisul ironic la adresa celor trei conducatori cere acestora sa nu se mai opuna conceperii unor tinte serioase cu privire la reducerea emisiilor de carbon pana in 2020. In plus, acesta face apel la intreaga lume de a refuza orice este mai prejos de aceste tinte si precizeaza ca peste un milion de oameni au semnat o petitie de urgenta.
"Guvernul s-a priceput de minune sa tarasca numele Canadei prin noroi, asa ca acum suntem luati peste picior. Cred ca oamenii sunt frustrati si cea mai pozitiva metoda de a da contur acestor frustrari este umorul", a declarat canadianul Nathan Cullen.
Liderul liberal Stephan Dion spune ca respectivul afis vrea sa evidentieze rolul pe care Canada l-a jucat in discutiile care au avut loc la Bali saptamana aceasta. "Cred ca este o situatie foarte nefericita. Canada este fie tacuta, lasandu-i pe americani sa-si faca treaba, fie foarte obstructionista. Pe scena internationala, Canada obisnuia sa joace un cu totul alt rol", a precizat acesta in urma unei discutii cu fostul vicepresedinte american Al Gore.
"Canada este responsabila pentru o mare parte a Planetei, dat fiind faptul ca avem parte de un teritoriu imens. Mai mult, beneficiem de o economie puternica si suntem membri in toate grupurile internationale de influenta", a adaugat Dion.
Liberalul canadian spera ca tara sa sa accepte faptul ca tarile dezvoltate ar trebui sa reduca impreuna emisiile cu 25 pana la 40 % pana in 2020: "Aceste negocieri trebuie facute pe baza stiintei si este foarte important ca toate delegatiile sa recunoasca acest lucru. Imi fac foarte multe griji in ceea ce priveste atitudinea delegatiei Canadei pe viitor".
Afisul apare in mai multe publicatii din lume si poate fi vazut pe site-ul Avaaz.