Normele de mediu forteaza afacerile cu potential de poluare sa se regrupeze incet-incet in afara municipiului Iasi, in zone nerezidentiale. Potrivit normelor Uniunii Europene, zonele industriale din interiorul oraselor ar trebui sa fie mutate in afara localitatilor, in decursul a 5 ani. Concret, asa cum deja se vede, locul furnalelor va fi luat de zgarie-nori, care vor aduce un plus fondului locativ si spatiilor de birouri existente. Totusi, colosii industriali, precum ArcelorMittal Sa, Iasitex SA, Fortus SA sau mai nou Antibiotice SA, Avi-top SA, fabrici inghitite de febra constructiilor rezidentiale, nu au cum sa se mute cu mult in afara orasului.
Singura solutie o reprezinta investitiile in proiecte de reducere a poluarii. Aici vor interveni autoritatile, care au gasit ca solutie panourile care absorb sau care redirectioneaza poluarea fonica. "Imediat cum se va finaliza harta de zgomot a orasului vom putea vedea care sunt sursele poluarii fonice si cine sunt cei mai expusi. Mai apoi vom putea realiza modul de prevenire si de protejare a zonei. Una dintre solutii, pentru ca nu poti reloca marile fabrici sau nu poti muta calea ferata, este amplasarea unor panouri fono-absorbante. In 2-3 luni de zile harta ar trebui sa fie gata si atunci vor trebui aplicate aceste masuri.
Cine nu se va conforma va fi sanctionat de Garda de Mediu", a declarat Danut Pirchiu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi. Primii care au inteles pericolul legilor protectiei mediului au fost dealerii auto, care si-au mutat service-urile si showroom-urile la marginea orasului. Potrivit specialistilor, in partea locuita a municipiului, norma maxima admisa pe timpul zilei este de 50 de dB (n.r. – decibeli), iar in zona industriala, de 65 dB. Noaptea, limita maxima este de 25 dB in zonele locuite si de 50 dB in cele industriale.
Plan lipsa
Mutarea industriei va duce la cresterea cererii de terenuri mari la marginea orasului. Zonele candva considerate neatractive incep sa ofere tot mai mult potential de dezvoltare imobiliara, iar cresterea fulminanta a pretului terenurilor in oras a deschis calea unor tranzactii importante ce au avut ca vanzatori proprietarii de fabrici si uzine din oras.
Zonele de atractie pentru domeniul productiei au fost cele spre Valea Lupului, Tomesti sau Miroslava. Totusi, un investitor poate intampina probleme serioase in ceea ce priveste amplasarea afacerii, avand in vedere faptul ca Planul Urbanistic General (PUG) care ar trebui sa le arate zonele bine delimitate de catre Primarie in ceea ce priveste productia e vechi din anul 1992. In mod normal, acesta ar trebui innoit o data la 5 ani, pentru delimitarea concreta a zonelor, iar investitorii sa nu sa se trezeasca inconjurati de vile. "In momentul de fata organizam licitatia pentru PUG-ul orasului. Pana la sfarsitul anului ar trebui sa fie gata", a explicat Dumitru Tomorug, seful Directiei de Investitii din cadrul Primariei Iasi. In momentul de fata, vanzarea pamantului de sub fabrica este atat de profitabila incat tot mai multi industriasi s-au reprofilat din fabricanti in vanzatori sau dezvoltatori imobiliari.
In prezent, aproape toate vechile platforme industriale sunt in curs de reconversie. In pas cu noua moda industriala, fabricile dintre blocuri, precum Nicolina SA, au intrat si ele in hora relocarilor sau restrangerii de activitate si elibereaza teren pentru afaceri mult mai profitabile. In Iasi, la inceputul anului 2000, aproape 25 la suta din terenuri erau ocupate de fabrici si spatii de depozitare situate in zone centrale si semicentrale. Dintre acestea, mai mult de jumatate fie au fost instrainate, fie sunt pregatite de vanzare.
Pentru mai multe informatii viziteaza Buna Ziua Iasi