Buna Ziua Iasi: Podu de Piatra este cea mai poluata zona a Iasului

Conform datelor furnizate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi, Podu de Piatra ramane cea mai poluata zona din oras. Din cauza faptului ca poluantii monitorizati in aceasta zona sunt cei specifici activitatii de transport, realizarea soselei de centura este necesara pentru a prelua traficul greu. De asemenea, sub efectele poluarii produse de traficul greu traiesc locuitorii cartierelor invecinate.

Asadar, in acesta zona se inregistreaza in mod constant depasiri ale indicelui de particule de praf din aer. Pe langa traficul aglomerat, alti factori care polueaza zona din Podu de Piatra sunt lucrarile de la infrastructura si conditiile meteo. "Situatia nu difera spectaculos fata de lunile trecute, in sensul ca inregistram in continuare depasire la indicele de particule de praf din aer. Valoarea limita este depasita in proportie de 85.71 la suta din cauza traficului auto, lucrarilor de igienizare a strazilor si activitatilor agentilor economici. Aceasta este o situatie constanta, o problema cu care se confrunta 90 la suta din aglomerarile urbane din tara si din strainatate", a declarat Galea Temneanu, purtator de cuvant al APM Iasi.

Poluantii monitorizati specifici activitatii de transport din zona Podu de Piatra sunt plumb, benzen, toluen, orto-xilen, etilbenzen, cobalt. Astfel, expunerea iesenilor, dar mai ales a copiilor la substante chimice industriale din mediu poate afecta dezvoltarea creierului sau aparitia unor boli de stomac, rinichi, plamani. Plumbul este un cancerigen bine cunoscut care afecteaza sistemul hormonal. Este usor absorbit prin piele si se depoziteaza in oase. Mai poate provoca probleme comportamentale, de memorie si de limbaj, dar poate conduce si la o crestere a agresivitatii. Cei mai vulnerabili sunt copiii si femeile insarcinate.

Monitorizarea calitatii aerului

Calitatea aerului in aglomerarea Iasi este monitorizata prin masuratori continue in cinci statii automate amplasate in zone reprezentative pentru tipurile de statii existente in reteaua realizata prin proiectul PHARE 2002. Cele cinci statii la nivelul judetului Iasi sunt statia Podu de Piatra pentru trafic, statia Decebal-Cantemir – statie de fond urban, statia Oancea-Tatarasi pentru zona industriala, statia Copou-Sadoveanu – statie de fond regional si statia Tomesti – suburbana. In ceea ce priveste statia de fond urban Decebal-Cantemir, gradul de expunere a populatiei la nivelul de poluare urbana este mai mica decat valoarea limita prevazuta.

De asemenea, analizele au evidentiat ca statia de epurare Tibanesti evacueaza un efluent insuficient epurat, inregistrandu-se depasiri la indicatorii de azot amoniacal, detergenti, sulfuri si fosfor. Principala sursa de poluare a acestei zone o reprezinta traficul greu din zona Silvestru-Nicolae Iorga-Tutora-Primaverii. Referitor la statia industriala Oancea-Tatarasi, concentratia redusa a poluantilor gazosi monitorizati arata ca emisiile din zona industriala nu afecteaza in mod semnificativ calitatea aerului din cartierul Tatarasi. Aceeasi situatie se regaseste si la statia de fond regional Copou-Sadoveanu.

Pentru mai multe informatii viziteaza Buna Ziua Iasi

spot_img

Ultimele știri