Initiativa Earth Hour a ramas fara nici un raspuns atat din partea iesenilor de rand, cat si a autoritatilor care au mediatizat evenimentul
Initiativa Earth Hour, Ora Pamantului, de protejare a mediului a ramas fara raspuns atat din partea iesenilor de rand, cat si a institutiilor care au mediatizat evenimentul.
Luminile au ramas aprinse in cea mai mare parte a orasului sau au fost stinse doar pentru cateva minute si nu pentru o ora, asa cum a fost planificat initial. Mai mult, la nici una dintre institutiile partenere luminile nu au fost stinse in totalitate, iar pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant iluminatul public a fost intrerupt pentru nici macar un minut dintr-o ora intreaga.
Nici macar primarul Gheorghe Nichita nu si-a respectat promisiunea in totalitate, la vila acestuia din Copou ramanand aprinse becurile pe hol pe toata durata Earth Hour. Primaria a avut parte de acelasi tratament, iluminatul fiind intrerupt pentru putin timp. "In primarie s-au stins luminile pentru cateva minute in sala mare, pentru ca era programat Balul Francofoniei", a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvant al Primariei municipiului Iasi.
De asemenea intre orele 20.30 si 21.30, zona centrala a orasului a ramas la fel de luminoasa, ramanand deschise toate instalatiile de iluminat pentru punctele cheie ale municipiului, cum ar fi Palatul Culturii. Atat in prefectura, cat si in Consiliul Judetean, reprezentantii institutiilor nu s-au sfiit sa mai aprinda cate un bec pe parcursul Earth Hour. Nici la Apa Vital SA sau la sediul E.ON SA nu s-a incercat protejarea mediului, luminile ramanand aprinse fara nici o problema.
Toate acestea s-au intamplat dupa ce primarul Gheorghe Nichita sustinuse ideea cu insistenta, argumentand ca initiativa devine de la an la an mai puternica si responsabilitatea privind protectia mediului trebuie sa priveasca si institutiile publice si ca problemele de mediu sunt ale tuturor.
De mentionat faptul ca la initiativa Earth Hour s-au alaturat cateva milioane de oameni pentru a actiona impotriva schimbarilor climatice si este pentru prima data cand Romania a stins lumina alaturi de intreaga lume. Dintre cele 931 de orase din lume care s-au inscris, 7 au fost din Romania, printre care Bucuresti, Timisoara, Iasi, Brasov, Botosani, Cluj-Napoca si Tulcea. In 2008, evenimentul a antrenat circa 50 milioane de oameni din 35 de tari.