Directia Apelor Prut (DAP) a organizat, saptamana trecuta, o dezbatere privind diminuarea efectelor apelor menajere provenite de la aglomerarile umane si stabilirea programelor de masuri, avand ca scop reducerea poluarii apelor. A fost realizat, la nivel de bazin hidrografic, un program de masuri cuprinzator, avand in vedere atingerea obiectivelor de mediu stabilite pentru corpurile de apa.
Programul realizat cuprinde masurile pentru reducerea efectelor presiunilor cauzate de efluenti la aglomerarile umane, in concordanta cu cerintele Directivei Cadru pentru Apa (DCA) noua reglementare europeana, ca parte a programului de masuri din cadrul primului Plan de Management la nivel de bazin hidrografic.
Aglomerarile umane, prin activitatea antropica, conduc la exercitarea unor presiuni asupra mediul acvatic. Presiunile sunt evacuari de ape uzate epurate mai mult sau mai putin in statiile de epurare sau eflueti directi de ape neepurate, stocarea si imprastierea improprie a desurilor, gunoiului menajer, diverselor substante chimice. Efectele nocive asupra resurselor de apa sunt diverse si anume cresterea concentratiilor de substante organice, nutrienti, microelemente, saruri in apa. In acest sens, impactul generat de aceste activitati a dus la declararea intregii tari ca zona sensibila si poate creste fenomenul de eutrofizare, scaderea concentratiilor de oxigen, persistenta si toxicitatea unor substante. Acestea conduc la imposibilitatea utilizarii apelor ca resursa, la mortalitate piscicola, la schimbari in compozitia si abundenta speciilor.
Efectele poluante cauzate de efluenti care sunt cotati ca fiind foarte periculosi ca urmare a compozitiei lor chimice, temperaturii si PH-ului afecteaza nivelul apelor de suprafata si cel al apelor subterane. "S-a realizat astfel o lista de masuri de baza, urmand sa realizam, o lista de masuri suplimentare aplicabile la nivelul corpurilor de apa sau la nivel de sub-bazin hidrografic care sa conduca la atingerea obiectivelor de mediu ale corpurilor de apa.
Pe teritoriul administrat de DAP s-au identificat 295 aglomerari umane din care 285 sunt peste 2000 locuitori echivalenti. Prin apele uzate evacuate, se exercita urmatoarele tipuri de presiuni asupra apelorcum af fi 41 aglomerari din care 26 cu statii de epurare si 15 doar cu canalizare. Surse difuze sunt 244 aglomerari fara canalizare si statie de epurare la acestea se adauga si cele 10 aglomerari sub 2000 locuitori echivalenti. Calendarul de implementare al DCA prevede ca draftul Programului de masuri sa fie finalizat pana in decembrie 2008, apoi supus dezbaterii publice, pe parcursul anului 2009, si inclus in primul Plan de Management, care va fi publicat la sfarsitul anului 2009", a declarat Dan Buruiana, purtator de cuvant al DAP.