Bulgaria vrea sa construiasca o centrala pe baza de carbune care sa dispuna de facilitatea de a captura si ingropa dioxidul de carbon, a anuntat ministrul bulgar al Energiei, Petar Dimitrov, citat de Reuters.
Dimitrov a declarat ca a discutat cu posibili investitori americani si britanici despre proiectul de stocare a dioxidului de carbon in Bulgaria, dar nu a precizat daca guvernul va contribui la costurile ridicate ale constructiei.
Utilitatile Enel, E.ON, RWE, CEZ, EVN si AES si-au aratat interesul pentru constructia unei unitati pe baza de carbon la centrala Maritsa East din Bulgaria, dupa ce guvernul a anuntat anul trecut planuri pentru o centrala de 600 de megawatti.
In prezent, Sofia doreste ca centrala sa fie dotata cu tehnologie de capturare a carbonului, in contextul in care regulile europene de mediu tot mai dure ameninta poluatorii cu costuri tot mai mari.
"Nu vrem sa construim noi capacitati care sa fie murdare si poluatoare. Si daca va trebui sa platim pentru emisiile de dioxid de carbon incepand cu 2012, se va dovedi ca nici nu este viabil din punct de vedere economic", a declarat ministrul bulgar al Energiei.
Comisia Europeana considera ca tehnologia de stocare a carbonului ar putea reduce cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera cu pana la o treime prin capturarea si ingroparea gazului de la centrale pe baza de combustibili fosili. Tehnologia este vazuta ca o arma-cheie in combaterea schimbarilor climatice, dar nimeni nu a construit inca un proiect de acest gen de anvergura, in special deoarece costurile se ridica la aproximativ 1 miliard de euro, mai mult decat cele ale unei centrale standard pe baza de carbune.
CE a anuntat ca doreste sa vada pana la 12 facilitati de acest gen pana in 2015, dar nu a oferit fonduri.
Foto: Reuters