Bucurestiul va fi cartat fonic

Primaria Capitalei va realiza harta strategica de zgomot si un plan de actiune pentru diminuarea acestuia in Bucuresti, valoarea estimata a contractului fiind de aproximativ 330.000 de euro fara TVA.

Proiectul va fi executat in conformitate cu prevederile UE, referitoare la evaluarea si managementul zgomotului ambiental.

Licitatia pentru atribuirea contractului va avea loc la sfarsitul acestei luni, iar firmele vor participa trebuie sa depuna o garantie de participare de sapte la suta din pretul contractului.

Solutii: drumuri mai bune si interdictii

Consilierii municipali au aprobat, la sfârsitul lunii februarie 2009, planul de actiune pentru reducerea nivelului de zgomot ambiental in Capitala, care cuprinde strategiile de diminuare a poluarii acustice. Acesta trebuia sa fie implementat in urmatorii cinci ani.

Potrivit proiectului, masurile prevazute in planul de actiune pentru reducerea nivelului de zgomot ambiental in Capitala vor fi realizate din bugetul propriu al Primariei Municipiului Bucuresti.

Municipalitatea a lansat, in prima jumatate a lunii iunie a anului 2008, studiul referitor la Planul de actiune privind zgomotul urban, considerat prima strategie din domeniu a unui oras din România, prin care au fost identificate ca principale surse de poluare acustica strazile aglomerate, coridoarele feroviare si cele aeriene, dar si masurile care trebuie luate pentru atenuarea si eliminarea efectelor si cauzelor poluarii acustice.

Potrivit studiului, pentru eliminarea poluarii acustice trebuie asigurate suprafete de rulare de calitate pentru strazile Bucurestiului, impuse interdictii aeriene pe timp de noapte deasupra Capitalei, planificate si proiectate mai bine locuintele.

"Zonarea sonora"

Autoritatile locale au identificat ca prioritati initiale si extinderea suprafetelor acoperite cu materiale care reduc zgomotul pe toate drumurile unde aceasta masura s-ar dovedi utila, incurajarea utilizarii masinilor silentioase, dar si punerea in practica a unor masuri de reducerea a zgomotului in managementul zilnic al traficului, precum si imbunatatirea calitatii caii de rulare pentru tramvaie si trenuri, in limitele impuse de legislatie.

De asemenea, imbunatatirea calitatii mediului poate fi realizata prin "zonarea sonora" a cartierelor rezidentiale, a centrului orasului si prin proiecte de spatiu public, prin dezvoltarea unui program de reducere a zgomotului din trafic pentru drumurile administrate de Primaria Capitalei, dar si prin imbunatatirea stilului de condus prin cursuri oferite soferilor.

Gabriel Botezatu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri