Bucatarie de natura verde

Pentru a avea o bucatarie prietenoasa cu mediul nu trebuie doar sa cumparam alimente ecologice, ci si sa le preparam cat mai eficient din
punct de vedere energetic. Metodele de curatare, folosirea echipamentelor realizate din materiale sustenabile si eliminarea chimicalelor toxice sunt si ele cateva dintre conditiile obligatorii pentru a avea o bucatarie sanatoasa. Loredana Pana prezinta cateva dintre sfaturile simple pentru a avea o bucatarie ecologica, dar relateaza si despre viitorul spatiilor pentru gatit.

Testul timpului

Unul dintre primii pasi care trebuie facuti pentru a avea o bucatarie eco este cumpararea ustensilelor si aparaturilor care rezista testului timpului si nu necesita sa fie inlocuite. Sunt recomandate vasele de Teflon, cele din otel inoxidabil sau tigaile din fonta, care rezista cu siguranta peste generatii. Cumparati cutite de calitate, care pot fi ascutite manual, si servetele din panza in locul celor din hartie.

Cand vine vorba despre aragazuri, o alegere intre cele electrice si cele pe gaz ar putea fi dificila. Gazul natural este un combustibil fosil, dar cea mai mare parte a electricitatii este produsa in termocentrale pe carbuni. Dintr-o alta perspectiva, multi bucatari prefera gazul pentru ca temperatura produsa este mai usor de controlat, se incalzeste instant si nu iroseste prea multa caldura cand preparatele sunt gata.

Cuptoarele electrice cu incalzirea prin inductie sunt cele mai eficiente, transferand energia eletromagnetica direct in tigaie, lasand suprafata aragazului relativ rece. Acestea utilizeaza mai putin de jumatate din energia cuptoarelor electrice standard. O alternativa o reprezinta cuptoarele electrice cu suprafata ceramica, pentru care sunt folositi elementii cu halogen ca sursa de incalzire. Printre avantajele folosirii acestui tip de aragaz se numara faptul ca produce temperatura selectata instant, iar suprafata ceramica se curata foarte usor. Dezavantajul este ca se poate irosi foarte usor energia daca fundul vasului nu acopera in totalitate plita aragazului.
 
Indiferent de tipul de aragaz ales, important este ca acesta sa fie de calitate si sa aiba o durata de viata cat mai lunga.

Vase murdare si hrana sanatoasa

Preparati mancare singuri si evitati sa cumparati hrana inghetata. De asemenea, este important sa cumparati alimente produse local, care nu au o amprenta prea mare de carbon. Multe dintre sortimentele gatite acasa pot fi puse la frigider, iar reincalzite isi pastreaza gustul si calitatea si nici nu se consuma ambalaje inutile. 

Alternative verzi

Cuptoarele solare sunt cutiile inchise etans care au o suprafata transparenta care permite razelor solare sa incalzeasca interiorul cutiei, efect similar obtinut intr-o sera. Acestea pot avea, in unele cazuri, panouri reflectorizante care concentreza energia solara, crescand temperatura din cuptor. Cuptoarele solare sunt promovate cel mai des de organizatiile umanitare in zonele in care despaduririle reprezinta o problema grava, dar acestea castiga tot mai mult teren si in tarile dezvoltate.
 
Demodatele lazi frigorifice sunt mult mai eficiente energetic decat frigiderele standard. Unul dintre motive este ca aerul rece coboara, iar cel cald se ridica, iar cand se dechide usa frigiderului aerul rece iese mult mai repede. Pe de alta parte, in lada frigorifica aerul rece ramane pe loc atunci cand usa este ridicata. Frigiderele sau lazile frigorifice sunt mai eficiente energetic daca sunt tinute in spatii racoroase, precum o debara, subsol sau garaj. Acelasi efect este obtinut si daca le inveliti cu un material izolant.

Prototip eco pentru bucatarie

Green Kitchen este primul prototip de ecosistem de bucatarie creat sa recicleze resursele de apa si caldura si sa micsoreze consumul de energie.

Proiectul, creatie a Whirlpool Europe, a fost ales castigator de catre Agentia italiana pentru Inovatii, datorita eficientei energetice si pentru a fi implementat va primi fonduri substantiale de la guvernul italian. Green Kitchen este un concept revolutionar de bucatarie, care se inspira din circuitul naturii, optimizand utilizarea resurselor prin procese care cresc eficienta energetica cu pana la 70%.

Proiectul exclusiv Whirlpool reprezinta un mod inovator de a profita de pe urma posibilelor interactiuni dintre elementele individuale ale unei bucatarii si se afla in centrul strategiei companiei pentru dezvoltarea unei bucatarii ecologice cu o eficienta energetica ridicata si un impact scazut asupra mediului inconjurator.
 
La prima vedere, rezultatul poate parea extem de asemanator unei bucatarii „normale“, dar tehnologia din spatele acestuia permite, printre altele, utilizarea caldurii produse de compresorul frigiderului, singurul aparat electrocasnic care functioneaza 24 ore pe zi, pentru incalzirea apei pentru masina de spalat vase.

Unele produse, cum ar fi frigiderul, au fost regandite total pentru a le maximiza eficienta energetica. De exemplu, folosirea sertarelor in locul rafturilor normale reduce la jumatate energia necesara pentru restabilirea temperaturii corecte de fiecare data cand deschidem frigiderul.

„Acest lucru este realizat pur si simplu impiedicand aerul rece «sa fuga» de fiecare data cand deschidem usa si mentinandu-l in sertar. Introducerea unui spatiu de pastrare suplimentar, convertibil, la temperatura unei pivnite optimizeaza conditiile de conservare a anumitor alimente, de exemplu legumele, economisind in acelasi timp energie“, a declarat Mioara Bolozan, marketing manager Whirlpool Romania.

Senzori capabili sa masoare gardul de impuritati din apa impiedica irosirea apei curate de la chiuveta (de exemplu, cand lasam robinetul deschis asteptand sa curga apa calda) stocand-o intr-un rezervor special de unde poate fi reutilizata. Dupa un tratament antibacterial poate fi folosita pentru udarea plantelor, curatarea podelelor sau in ciclul masinii de spalat vase, explica Bolozan.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri