Consumatorii brazilieni si indieni sunt cei mai verzi din lume, in timp ce consumatorii americani se afla la capatul opus, arata un sondaj realizat la nivel global de National Geographic Society si compania GlobeScan. VEZI STUDIUL
Rezultatele Greendex 2008 arata ca brazilienii si indienii au avut un scor, fiecare, de 60 la capitolul consum sustenabil. Pe locurile urmatoare s-au pozitionat chinezii (56,1), mexicanii (54,3), ungurii (53,2), rusii (52,4), britanicii, germanii si australienii (50,2 fiecare), spaniolii (50), japonezii (49,1), francezii (48,7), canadienii (48,5) si amercanii (44,9).
Sondajul a fost realizat prin intermediul Internetului pe consumatori din 14 tari, impreuna reprezentand mai mult de jumatate din populatia mondiala care foloseste aproximativ 75% din energie la nivel global. Greendex nu s-a axat pe amprenta ecologica a fiecarei tari, ci pe comportamentul indivizilor in patru domenii: locuinte, transport, mancare si produse de consum.
Factorii de la categoria locuinte folositi in sondaj au fost energia folosita pentru incalzire, racire, aparate casnice si consumul de apa. Brazilienii au iesit pe primul loc la aceasta categorie intrucat au case mai mici si folosesc rar aer conditionat sau aparate de incalzire.
La capitolul transport au fost evaluate comportamentele consumatorilor in ce priveste detinerea si folosirea masinilor, lungimea deplasarilor zilnice si utilizarea transportului in comun. Chinezii au iesit pe primul loc la acest capitol deoarece, cel putin deocamdata, multi merg cu bicicleta sau pe jos, iar media de masini pe cap de locuitor este mica.
In ce priveste mancarea, sondajul s-a axat pe observarea comportamentului consumatorului in ce priveste consumul de produse locale, de apa imbuteliate, de carne, de fructe de mare – produse care au, in mod obisnuit, un impact mare asupra mediului. Indienii au cel mai verde comportament in ce priveste hrana deoarece consuma putina carne si mananca multe fructe si legume.
Categoria bunurilor de consum include produse pe care oamenii le folosesc de obicei, pe care le reutilizeaza si de care se debaraseaza.
Greendexul a concluzionat, de asemenea, ca oamenii din tarile in curs de dezvoltare sunt mult mai responsabili fata de problemele de mediu si se ingrijoreaza mai mult din cauza impactului incalzirii globale. Nick Nuttall, purtator de cuvant al Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP), a salutat rezultatele sondajului si a apreciat ca acestea contrazic perceptia generala potrivit careia oamenii din tarile bogate sunt mai constienti fata de problemele de mediu si mai eco-activi.
O observatie inevitabila care se poate face privind rezultatele Greendexului este discrepanta dintre scorurile tarilor sarace si celor bogate. "Consumatorul mediu din tarile in curs de dezvoltare are un stil de viata mai sustenabil", explica un reprezentant al National Geographic. "Dar acelasi consumator exprima dorinta de a consuma mai mult si crede ca oamenii din toate tarile ar trebui sa aiba oportunitatea de a trai in stilul tarilor bogate", a mai spus acesta.