Brazilia cere ajutor secretarul general al ONU pentru salvarea Amazonului

Oficialitatile braziliene i-au cerut secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, sa adune sprijin international pentru protejarea padurii amazoniene, cea mai intinsa padure tropicala din lume, informeaza Reuters.

„Avem nevoie de secretarul general al ONU sa ne ajute sa transforman bunavointa internationala in mecanisme concrete care sa ajute locuitorii Amazonului”, a declarat ministrul brazilian al Mediului, Marina Silva in cadrul intalnirii cu Ban Ki-Moon, sub un copac secular, la 30 de minute distanta de Belem, cel mai mare oras al Amazonului.

Ban Ki-Moon a vizitat Brazilia, tara care a reprezentat ultima destinatie in cadrul turneului secretarului general al ONU in America de Sud, turneu ce a mai inclus si Antarctica si care a avut ca tema impactul incalzirii globale.

„Va rugam sa sprijiniti crearea unor stimulente pentru ca noi si alti locutori sa ne putem face un trai aici”, a declarat, in cadrul vizitei, Marcus Apurina, unul dintre rezidentii Amazonului.

„Natiunile Unite vor fi alaturi de voi”, i-a asigurat Ban Ki-Moon pe rezidenti. Secretarul general al ONU a facut, de asemenea, o scurta excursie pe insula Combu de pe raul Guama si a plantat doi copaci la o gradina botanica din Belem.

Brazilia se afla pe locul patru in lume la capitolul emisii de dioxid de carbon, mai ales din cauza distrugerii padurilor tropicale, potrivit grupurilor de ecologisti. Secretarul general al ONU nu a comentat, in cadrul vizitei sale, refuzul Braziliei de a adopta obiective de reducere defrisarile si emisiile de dioxid de carbon, dar a comentat eforturile statului sud-american de reduce cu 50% defrisarile in doi ani, desi rata de defrisare a crescut din nou incepand din august.

Padurile amazoniene emit in atmosfera dioxidul de carbon stocat atunci cand copacii sunt distrusi, contribuind la incalzirea globala.

Ministrul brazilian al Mediului i-a cerut lui Ban Ki-Moon sprijin pentru a depasi opozitia unor tari vestice care nu sunt de acord cu o propunere lansata in cadrul Conventiei Internationale a Biodiversitatii care oblige companiile farmaceutice sa plateasca pentru medicamentele obtinute din plantele medicinale ale Amazonului.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca incalzirea globala ar putea transforma Amazonul intr-o savana semi-arida in cateva decenii. Vremea extrema a cauzat secete in unele locuri si inundatii in alte locuri, deja.

Un alt subiect abordat in cadrul intalnirii dintre secretarul general al ONU si oficialitatile braziliene a fost productia de biocombustibil. Ban a laudat Brazilia pentru dezvoltarea producerii de biocombustibili, dar a spus ca este nevoie de cercetari internationale pentru a analiza impactul acestora asupra resurselor de hrana.

Secretarul general al ONU a vizitat o fabrica din Sao Paulo, stat care face din Brazilia una dintre cele mai mari si mai ieftine producatoare de etanol.

Guvernul presedintelui Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva a crescut numarul controalelor pentru a depista taierile ilegale si a extins ariile protejate. Dar a construit, de asemenea, drumuri si hidrocentrale pe care conservationistii le considera un pericol asupra padurilor.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri