Sute de mii de brazi sunt taiati anual pentru a inveseli casele oamenilor pe durata sarbatorilor de iarna. Dupa cel mult doua saptamani de la impodobirea lor, ultima picatura de viata se scurge din ei, devin inestetici si sunt aruncati fara mila la marginea drumului, la ghena, sau, mai simplu, direct de la balcon. Loredana Pana relateaza despre pastrarea traditiei de Craciun si, in acelasi timp, despre respectul pentru copacii care ne dau oxigen.
Bradul in ghiveci este alternativa eco pentru Craciun, desi autoritatile sustin ca acestia sunt greu de manevrat si ca nu trezesc un interes prea mare in randurile comerciantilor si clientilor. Doua organizatii din Bucuresti au decis sa treaca peste aceste preconcept ii si sa-i educe pe romani pentru a salva brazii de la taiere.
Copacul de Hartie ofera doritorilor cateva zeci de brazi in ghivece, pe care, dupa sarbatori, se obliga sa-i replanteze. Clientul vine sa-si ia bradul, iar daca il aduce sanatos inapoi ii sunt returnati o parte din banii platiti. Brazii recuperati de la clienti se vor intoarce in natura, intr-o padure din zona Hategului.
„Vrem sa atragem atentia asupra posibilitatii de a avea la Craciun un brad viu in casa. Suntem de acord ca spiritul Craciunului trebuie pastrat, dar de ce sa omori un brad in loc sa plantezi unul ?“, spune Claudia Catana, director Copacul de Hartie.
„Eu cred ca public exista pentru brazii in ghivece, deci ar trebui marit numarul acestora de pe piata“, continua Catana.
Terra Ecologica merge chiar mai departe in promovarea brazilor vii si livreaza copacul la domiciliul clientului. Dupa sarbatori, membrii organizatiei il recupereaza pentru a-l replanta. Pretul pentru bradul in ghiveci este sub oferta pietei, promit reprezentantii Terra Ecologica.
„Vom replanta copacii undeva in jurul Bucurestiului, intr-o padure din Mogosoaia. Asta este una dintre locatii, dar vrem sa gasim alta, tot in apropiere, ca sa fie eficient transportul“, a declarat Simona Cretu, director Terra Ecologica.
Romsilva va pune pe piata anul acesta aproximativ 100.000 de copaci de Craciun, atat brazi cat si molizi. Preturile sunt cuprinse intre 10 si 30 lei, fara TVA, la care se adauga si comisionul comerciantilor. Dintre acestia, numarul brazilor in ghivece este neglijabil.
„Nu as putea spune care este cantitatea exacta de brazi in ghivece pe care Romsilva o va scoate la licitatie. Numarul este foarte mic pentru ca nu exista cerere din partea comerciantilor si a oamenilor“, crede Florian Borlea, director comercial Romsilva.
Potrivit statisticilor Imprimeriei Nationale, anul trecut au fost eliberare mai mult de 600.000 de sigilii de identificare pentru brazii care urmau sa fie vanduti. Dintre acestia, mai putin de 10% au fost brazi in ghivece.
„In democratia noastra nu putem obliga comerciantii sa van da numai brazi in ghivece. Trebuie sa-i recoltezi cu mult pamant la radacina, sa-i pui in ghivece, sa-i transporti cu grija catre piete si sa-i vinzi la un pret rezonabil pentru client. Nu stim cati brazi vor ajunge anul acesta pe piata pentru ca institutiile statului nu au dreptul si nici competenta de a afla de la operatorii economici cat au intentia sa importe“, a declarat Vasile Stanciu, consilier la Directia Generala de Control Silvic si Cinegetic din cadrul Ministerului Agriculturii.
Internetul, o alternativa
la specula din piete Comertul on-line de brazi s-a dezvoltat in ultima perioada si nu putini sunt cei care isi comanda pomul de Craciun, gata impodobit.
Pe bradcraciun.ro, site dedicat in special companiilor, brazii artificiali de Craciun pot fi inchiriati gata impodobiti, iar dupa sarbatori firma ii recupereza. Serviciul este cat se poate de ecologic pentru ca brazii artificiali sunt refolositi an de an.
„Intr-o companie brazii sunt impodobiti pe toata durata lunii decembrie. Brazii naturali, insa, ar trebui schimbati de trei ori in intervalul acesta pentru ca se usuca. Noi oferim brazii artificiali, deja impodobiti, pentru acesta perioada, apoi ii luam inapoi. Astfel, un brad natural nu mai este taiat si ii scapam pe clientii nostri si de bataia de cap data de cautarea spatiului de depozitare a bradului artificial pe parcursul anului“, a declarat Gabriela Gruiana, managerul companiei.
Pretul pentru inchirierea unui brad difera in functie de modelul ales si este cuprins intre 600 si 4.000 de lei.
Pe de alta parte, un alt magazin on-line cu pomi de Craciun, recomanda brazii din import pentru ca provin din pepiniere speciale si nu exista riscul, precum in cazul brazilor autohtoni, sa fie taiati ilegal.
„Pe brazidecraciun.ro recomandam oamenilor interesati de aspectul ecologic, brazii naturali din import crescuti in plantatii speciale pentru ca acestia nu afecteaza ecosistemul cand sunt taiati. Brazii artificiali, asa zisi ecologici, sunt daunatori pentru ca in momentul deteriorarii nu se face reciclarea lor, ci se arunca in gropile de gunoi“, a declarat Marius Dosinescu, marketing manager al companiei.
In magazinele virtuale, clientii pot comanda si brazi in ghivece, care, conform recomandarilor firmelor, pot fi plantati, iar cu ingrijire atenta radacinile vor prinde.