Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a propus realizarea unei comisii mixte romano-ungare pentru gestionarea accidentelor ecologice, cu ocazia unei vizite efectuate astazi la Budapesta si in localitatea Ajka, afectata de accidentul chimic de la fabrica de aluminiu Kolontar, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.
In timpul vizitei, Borbely a donat din partea Romaniei 250.000 de masti de protectie. Oficialul roman s-a intalnit la Budapesta cu ministrul Dezvoltarii Rurale din Ungaria, Fazekas Sandor, si cu secretarul de stat in cadrul Ministerului de Externe, Nemeth Zsolt, cu care a discutat despre prioritatile privind protectia mediului pentru perioada in care Ungaria va detine presedintia UE si despre Strategia privind regiunea Dunarii. Ministrul Laszlo Borbely a declarat cu aceasta ocazie ca, in perioada in care Ungaria va detine presedintia UE, exista posibilitatea ca mai multi experti romani, pe toate domeniile, sa fie prezenti la Budapesta.
Ministrul Laszlo Borbely a propus „realizarea unei comisii mixte care sa se ocupe strict de acest tip de probleme. Aceste comisii vor urma sa realizeze analize, atat pentru UE cat si pentru cele doua state”. De asemenea, ministrul Mediului si Padurilor a precizat ca „este necesara crearea unui fond la nivelul Uniunii Europene pentru inlaturarea efectelor produse de astfel de accidente ecologice. Totodata, este necesara reanalizarea mecanismului de interventie in asemenea situatii, la nivelul UE”.
In cadrul intalnirii cu Fazekas Sandor, ministrul Dezvoltarii Rurale din Ungaria, Laszlo Borbely a discutat despre candidatura comuna a Romaniei si Ungariei in cadrul Strategiei Uniunii Europene privind Dunarea pentru coordonarea functionarii ariei prioritare Managementul riscurilor de mediu.
In acest context, ministrul Mediului si Padurilor a subliniat ca a transmis o scrisoare lui Johannes Hahn, comisar european pentru politica regionala, prin care l-a informat asupra angajamentului Romaniei de a-si asuma, impreuna cu Ungaria, coordonarea ariei prioritare 5 privind managementul riscurilor de mediu. ”Consideram ca aceasta prioritate este una foarte importanta intrucat fara un management corespunzator al riscurilor este periclitata orice dezvoltare a regiunii”, a mai spus acesta.
In cadrul intalnirii, cei doi ministri au convenit sa fie inființata o subcomisie privind siturile contaminate pentru astfel incat sa existe o colaborare si pe aceste probleme intre specialiștii romani și cei din Ungaria.
Printre subiectele abordate de cei doi ministrii au mai fost si propunerile privind crearea unui Institut Comun de Cercetare pentru Bazinul Raului Tisa, Proiectul de Dezvoltare Interregionala pentru Sudul Tisei (STIRD) dar si Administrarea comuna a Parcurilor Nationale Cefa si Koros-Maros National.