Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a vizitat, vineri, localitatile harghitene afectate de inundatii. El a discutat cu autoritatile locale si a anuntat ca va prezenta Guvernului, saptamana viitoare, o nota privind reordonarea prioritatilor privind investitiile in diguri de contur, anunta Mediafax.
Borbely s-a intalnit, vineri dimineata, la Consiliul Judetean Harghita, cu autoritatile locale si cu reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, solicitand sa fie informat asupra situatiei si asupra pagubelor provocate de inundatii in judet.
Ministrul a declarat, la intalnire, ca a facut o analiza la nivelul Apelor Romane si ca saptamana viitoare va prezenta Guvernului o nota privind reordonarea prioritatilor privind investitiile in digurile de contur.
"Cerem reprioritizarea acelor investitii care tin de unele diguri de contur, care nu inseamna foarte multi bani si avem 430 de milioane de lei la Fondul de Mediu pe care putem sa ii acordam in perioada urmatoare pentru asemenea investitii", a declarat Borbely.
El a felicitat autoritatile locale si judetene si pe reprezentantii ISU pentru rapiditatea cu care au intervenit la inundatii, spunand ca exista si cazuri nefericite, in care interventia nu poate fi foarte prompta, dand
exemplul viiturilor rapide.
Vizite in zonele cele mai afectate de inundatii din Harghita
Prima localitate a fost Bodogaia, unde apa scursa de pe versanti in urma ploilor a acoperit calea ferata. Borbely a afirmat ca autoritatile locale ar fi trebui sa se preocupe de realizarea unei subtraversari a caii ferate.
"Primariile trebuie sa se preocupe de lucrari mici, care tin de competenta lor, cum ar fi adancirea santurilor – pentru ca acolo este nevoie de un utilaj si in doua zile lucrarea este gata – si aici, in zona, de exemplu, ar fi trebuit sa fie facuta o subtraversare a caii ferate pentru a permite scurgerea apei", a explicat Borbely.
Apoi, ministrul a mers in comuna Madaras, unde lucrarile de regularizare a cursului paraului Madaras au fost oprite, din lipsa fondurilor.
Ministrul Borbely a spus ca a aflat ca este vorba de o lucrare ale carei costuri se ridica la 500.000 de lei si trebuie realizata pe o lungime de 500 de metri, cerand ca problema sa fie rezolvata urgent.
"Dau dispozitie acum si in cursul zilei va veni directorul general de la Apele Romane Mures si rezolvam aceasta problema. Nu se poate ca din cauza acestei investitii mici sa fie periclitata o comuna intreaga in cazul unor inundatii", a spus el.
Borbely a plecat apoi spre Sandominic si Balan, doua dintre cele opt localitati harghitene afectate de viitura de joi de pe Olt.
El a declarat, la Balan, ca solicita ca pana luni sa fie inventariate toate pagubele provocate de inundatii, astfel incat datele sa poata fi trimise la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, in scopul accesarii fondurilor.
"In zece zile, toate datele le trimitem la UE si sper cat mai repede sa vina si banii, pentru ca, din pacate, se pare ca volumul pagubelor va depasi acel procent care justifica sprijinul UE", a mentionat Borbely.
El le-a spus primarilor sa foloseasca pentru inlaturarea efectelor inundatiilor si persoanele care primesc ajutor social, afirmand ca "de aceea primesc bani, ca sa mai puna si mana".
Borbely a spus ca, in urma evaluarilor facute de ministerul pe care il conduce, a acordat un prim ajutor judetelor foarte afectate de inundatii, in Moldova, si a remarcat ca in Harghita nu se constata aceleasi probleme majore din cauza ca "solidaritatea umana este mult mai puternica si oamenii incearca imediat sa rezolve problemele cu forte proprii".
Peste o suta de case, alte cateva sute de gospodarii si sute de hectare de terenuri agricole cultivate au fost inundate, joi, in opt localitati din
judetul Harghita, in urma revarsarii raului Olt.
Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Harghita, in noaptea de miercuri spre joi a plouat abundent, iar pe Hasmasul Mare, de unde izvoraste Oltul, s-au format torenti care au umflat raul.
Joi dimineata, viitura a traversat localitatile harghitene Balan, Sandominic, Tomesti, Ineu, Carta, Danesti, Madaras si Racu.
Potrivit unui raport al ISU Harghita, au fost inundate 107 case, 852 de subsoluri si pivnite, 974 de gospodarii, 344 anexe gospodaresti, 1.110
fantani si doua obiective socio-economice.
De asemenea, DJ 125 Balan – Sandominic a fost acoperit de aluviuni pe mai multe portiuni.
Inundatii au fost si in comuna Lunca de Jos, unde torentii formati pe versanti au umflat paraul Valea Rece, care a iesit din matca.
Sase poduri au fost rupte in satul Poiana Fagului, patru case si un grajd au fost inundate, iar DJ 127A a fost afectat de ape si DJ 127B a fost avariatpe o distanta de 500 de metri.
In comuna Lunca de Jos, alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta, dupa ce un stalp de electricitate a fost daramat de viitura.