Biodiversitatea se muta online, la indemana publicului

Incepand de astazi, Romania va avea un Mecanism de Schimb de Informatii cu privire la biodiversitate, unde autoritatile comunitare si locale, expertii si publicul larg vor putea gasi informatii centralizate si date stiintifice din acest domeniu.

Romania se alatura astfel celorlalte 88 de state semnatare ale Conventiei privind Diversitatea Biologica in care au fost implementate mecanisme similare. Portalul, lansat in cadrul unei conferinte care a marcat Ziua Biodiversitatii, poate fi accesat la adresa http://biodiversitate.mmediu.ro/. Portalul este o componenta a proiectului “Suport pentru Conformarea Strategiei Nationale si a Planului de Actiune pentru Biodiversitate cu Conventia privind Diversitatea Biologica si realizarea Mecanismului de Informare”, finantat de Fondul de Mediu si implementat de Universitatea Ecologica din Bucuresti.

Utilizatorii portalului, gazduit de serverul Agentiei Europene de Mediu, vor putea descarca si incarca informatii, sistemul fiind interactiv. Ei vor putea gasi o serie de documente cu informatii stiintifice despre biodiversitate, o galerie foto generoasa, care poate fi utilizata si ca material didactic, informatii despre legislatia si politicile din domeniu si o harta a tuturor parcurilor nationale, gradinilor zoologice si zonelor de importanta pentru biodiversitate.

“Dupa comertul ilicit cu droguri, comertul cu animale protejate este al doilea fenomen ca amploare din lume. Pierderea biodiversitatii costa Romania circa 7% din PIB”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prezent la conferinta.

Pentru a combate pierderea de biodiversitate, Romania ar avea nevoie de investitii de peste un miliard si jumatate de lei, bani care exista in prezent la Fondul de Mediu, a mai precizat ministrul Mediului.

„Incapacitatea de a proteja biodiversitatea ar trebui sa fie un semnal de alarma. Nu mai avem optiunea de a ne vedea de treaba ca inainte. Trebuie sa ne gestionam padurile in mod durabil, astfel incat acestea sa permita stocarea carbonului, sa protejeze cursurile de apa si sa ofere resurse si venit”, declarat Yesim Oruc, reprezentant al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Ziua Biodiversitatii, sarbatorita pe 22 mai, va fi marcata printr-un numar mare de evenimente de constientizare, in contextul in care anul 2010 a fost numit Anul International al Biodiversitatii.

spot_img

Ultimele știri