Biciclete gratuite pentru elevii din Marginimea Cugirului VEZI VIDEO

Elevii unei scoli din Marginimea Cugirului au primit, vineri, 30 biciclete de la producatorul local DHS, printr-un program caritabil si ecologist al asociatiei 2Celsius.

Prin initiativa RideAcross.eu, 30 de copii care erau nevoiti sa parcurga distante mari pe jos pentru a ajunge la scoala se vor putea deplasa de acum inainte mai rapid, folosind un miloc de transport sanatos si distractiv.

„Solutia este optima si sigura. Ei vor pedala doar pe drumuri marginase sau forestiere, bine ingrijite si slab circulate. Pericolul de accident in trafic pentru micii studiosi este redus la minim, daca nu chiar nul. Toti cei 30 si-au reglat singuri bicicletele, iar incepand de vineri pedaleaza deja‚ pe drumuri de munte”, a spus Raul Cazan, presedintele Asociatiei 2Celsius.

Transportul zilnic sau saptamanal al copiilor din catunele imprastiate pe coamele muntilor Sureanu catre scoala era o mare problema, elevii fiind constransi sa strabata distante de pana la 25 km pentru a beneficia de un drept fundamental, dreptul la educatie, se precizeaza intr-un comunicat remis de asociatie.

Pentru a sustine cauza si a atrage fonduri, Raul Cazan si Calin Gruia, membri ai 2Celsius, au pedalat 2.500 km de-a lungul Europei, din Sheffield (Marea Britanie) pana in Cugir.

Proiectul RideAcross va fi extins

RideAcross va ajunge in mai multe localitati izolate din Romania pentru a facilita accesul copiilor la educatie. Potrivit presedintelui Asociatiei 2Celsius, programul ar putea fi extins in mai multe localitati din Muntii Apuseni, printre care Romosel din judetul Hunedoara, Turnu Rosu si Marginimea Sibiului din judetul Sibiu.

”Anul acesta proiectul a avut scopul de a atrage donatii pentru cauza, insa donatiile sunt relativ mici, nu pot finanta un proiect extins. Marele castig a fost, insa, ca foarte multa lume a rezonat contribuind cu sume mici dar care exprima incredere intr-o cauza faina, transparenta, verde si nobila”, mai spus Raul Cazan.

Potrivit acestuia, bicicletele au fost daruite copiilor cu angajamentul acestora ca nu le vor instraina. ”In loc de o prevedere contractuala dura sau in loc de a le dona scolii am preferat apelul la constiinta al copiilor si parintilor. Iar bucuria primei biciclete (in majoritatea cazurilor era vorba de prima bicicleta) apare atunci cand bicicleta chiar iti apartine. Pariez ca niciunul nu va vinde bicicleta”, a mai spus presedintele Asociatiei 2Celsius.

Transportul verde creeaza joburi verzi

Pe langa oferirea unei solutii la problema copiilor din localitatile izolate, initiatorii proiectului si-au propus ca prin RideAcross sa promoveze bicicleta ca mijloc de transpor sustenabil si mai ales conceptul de „green job”.

„Productia de biciclete inseamna <green jobs>. Si acest lucru se intampla si in Romania. Din moment ce produce ceva ce nu polueaza si ofera 200 de locuri de munca decente si calificate, lucrul la fabrica de biciclete e un <green job>, a spus Lucian Contras, directorul de vanzari in cadrul companiei DHS.

RideAcross este un proiect pilot al Asociatiei 2Celsius care sta la baza unei serii de viitoare proiecte de “bike charity” dedicate elevilor din zone izolate ale Romaniei. Proiectul a fost sustinut si sponsorizat de DHS si de Orange Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri