Petronela, Andrei sau Ramona sunt doar cativa dintre cei 800 de elevi din satele din Moldova, care asteapta, in aceste zile, caravana cu biciclete, Green Revolution.
Stransi in jurul caravanei, copiii din Dubrovat sau Draguseni, judetul Iasi, sunt nerabdatori sa ia bicicletele de coarne.
Cu atat mai mult cu cat aproape ca au uitat ce inseamna sa primesti daruri. Iar la o bicicleta a lor probabil doar au visat, necrezand ca ea ar putea fi aievea.
Membrii Green Revolution, alaturi de E.ON Romania, s-au gandit insa la copiii din Moldova si au iesit in intampinarea lor prin proiectul “Bicicleta de la tara”. Ei le ofera un mijloc de transport simplu, eco si sanatos, care sa le permita sa ajunga mai repede la scoala.
Chinul celor 6 kilometri pana la scoala, invins de pedale
Petronela este din satul Dobrovat, judetul Iasi, are 14 ani, iar ultimele bomboane, primite asta-iarna, le-a impartit cu cele 2 surori ale ei. In plus, Petronela nu stie cum suna valurile marii, singurele excursii pe care le-a facut vreodata fiind pana la scoala, in satul vecin. Zilnic, 3 kilometri dus, 3 kilometri intors!
"Cu bicicleta pe care mi-ati daruit-o voi o sa merg la scoala si n-o sa mai fac 1 ora pe drum, ci mult mai putin. Si in vacante voi merge, tot pe bicicleta, pana la bunica. Este cel mai frumos cadou pe care l-am primit si la care nu m-as fi gandit vreodata. Cat despre mare nu am vazut-o niciodata, dar pana o sa ajung acolo o sa ma plimb cu bicicleta”, spune emotionata Petronela, o fetita blonda, cu ochi albastri.
Bicicleta primita de la Green Revolution e un dar la care nu a sperat, dar de-acum inainte, alaturi de alti 800 de copiii din Moldova, Petronela va uita chinul kilometrilor parcursi zilnic, pe jos, pana la scoala.
“De ce plangi, Andrei?”
Sa culegi nuci poate fi, pentru unii copiii, o joaca, dar pentru Andrei, care are 12 ani, este o obligatie pe care e musai sa o indeplineasca, si nu in curtea casei, ci la cativa kilometri de satul sau, Dubrovat. Andrei, la fel ca si Petronela, strabate zilnic 6 kilometri pana la scoala sau pana la munca campului.
„De ce plangi Andrei?”, l-a intrebat pe baiatul din Dubrovat unul dintre membrii Green Revolution, atunci cand i-a daruit bicicleta.
“Pentru ca mi-a fost frica sa nu primesc si eu bicicleta. Am intarziat, am fost la nuci si credeam ca plecati si ma uitati”, spune piciul de 12 ani, ale carui maini sunt innegrite de coaja nucilor. “Si ce ai sa faci tu, Andrei, cu bicicleta?” “O, o sa merg fuga la scoala, si o sa alerg intr-o juma’ de ora inloc de 1 ora pe cei 3 kilometri si o sa ma duc cu ea si la nuci", raspunde Andrei, care a sarit in sus de bucurie cand a vazut ca i s-a pastrat si lui o bicicleta.
Andrei a tinut, alaturi de ceilalti copiii, sa faca si o poza care sa-i aduca mereu aminte ca visele devin uneori realitatate.
“Bicicleta de la voi ma face sa invat si mai bine”
Si la Draguseni, tot in judetul Iasi, peste doar cateva zile o sa inceapa scoala. Prilej de bucurie pentru copiii, vor fi impreuna, vor afla de la dascali lucruri noi si-si vor relua visele despre viitorul lor. Distanta le umbrea, pana mai ieri, bucuria de a se reintoarce la scoala. De-acum insa, 20 de copii din Draguseni vor porni pe 2 roti la scoala, iar cei 6 kilometri vor fi invinsi, si de ei, dand la pedale.
Ramona este in clasa a VI-a, iar visul ei este sa se faca doctorita. Acum este doar o fetita care se imbraca in roz, se joaca atunci cand are vreme, insa ca sa-si vada dorinta implinita, invata foarte bine la toate materiile.
A obtinut anul trecut numai note de 10, iar istoria si limbile straine fac parte dintre materiile pe care le studiaza cu placere. Bicicleta primita de la Green Revolution e un dar la care nu a sperat, dar de-acum inainte, alaturi de alti 800 de copiii din Moldova, va uita de drumul obositor pana la scoala.
“Scurtez drumul cu o jumatate de ora”
“Bicicleta asta pe care mi-ati dat-o ma va face sa invat si mai bine, caci vreau sa ma fac, cu orice pret, doctorita. O sa am mai mult timp pentru lectii, caci cu bicicleta scurtez drumul de 1 ora la mai mult de jumatate”, spune Ramona. Ramona Cosmei din Draguseni, care isi va indeplini, cu siguranta, visul de a vindeca oameni, probabil, intr-o zi va ajunge si la malul marii, deoarece, la fel ca Petronela, fetita a vazut marea doar la televizor.
Bicicleta e un dar la care nici Ramona, si nici alti copii din multe colturi ale tarii nu au sperat vreodata. Dar de-acum inainte, pe 2 roti, vor face mai putin timp pana la scoala, iar drumul li se va parea o joaca.
800 de biciclete, cadou pentru copiii din Moldova
Proiectul “Bicicleta de la tara” continua pana cand cele 800 de biciclete isi vor gasi stapanii in cele 4 judete din Moldova, Iasi, Vaslui, Botosani si Suceava.
In aceste judete, Green Revolution, alaturi de E.ON Romania, si-a propus sa contribuie la scaderea ratei absenteismului scolar si a numarului de copii care renunta la scoala, din cauza distantei mari intre casa si institutia de invatamant. Totodata, Green Revolution promoveaza si prin acest proiect bicicleta ca mijloc de transport sanatos si ecologic.
Frank Hajdinjak, E.ON Romania:
“Copiii au dreptul la o educatie sanatoasa”
„Accesul la educatie da valoare fiecarei comunitati si arata dorinta oamenilor de a-si extinde orizontul cunoasterii. Mai mult decat atat, copiii au dreptul la o educatie sanatoasa, care sa le ofere o sansa reala de a evolua in viata de zi cu zi, pentru a pune umarul peste ani, la dezvoltarea comunitatilor in care traim”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.
Zonele rurale ce vor beneficia de biciclete au fost selectate impreuna cu reprezentantii Consiliilor Judetene, conform urmatoarelor criterii: comunitati aflate pe arii extinse; numar mare de locuitori, respectiv copii inscrisi la scoli; copii cu rezultate bune la invatatura; lipsa mijloacelor de transport pentru deplasarea copiilor catre scoala; copiii provin din familii cu venituri modeste.
Raluca Fiser, Green Revolution:
“Sprijinim copiii printr-un mijloc de transport eco si sanatos”
„Exista un numar mare de copii care isi doresc sa invete, care viseaza sa realizeze o multime de lucruri in viata. Educatia este primul si cel mai important pas, astfel ca ne-am gandit sa ii sprijinim asa cum putem, punandu-le la dispozitie un mijloc de transport simplu, eco si sanatos, care sa le permita sa ajunga la scoala. Speram ca acest proiect sa ajute cat mai multi copii sa isi indeplineasca visurile”, a subliniat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.
Alaturi de 20 de biciclete fiecare scoala va mai primi un rastel, sistem de siguranta si materiale destinte informarii copiilor cu privire la siguranta in trafic si protectia mediului. Bicicletele vor fi date spre folosire elevilor cu rezultate bune la invatatura si care au de parcurs distante mari pana la institutia de invatamant.
Peste 300.000 de euro in proiecte educationale
E.ON Romania a dezvoltat, in acest an, una dintre cele mai ample si dinamice campanii dedicate sustinerii sistemului de educatie din Romania – de la venirea sa pe piata locala, in anul 2005 – prin lansarea unui set de proiecte care vizeaza, in principal, facilitarea accesului copiilor la educatie, reducerea ratei absenteismului scolar, imbunatatirea conditiilor din scoli, precum si acordarea de burse pentru elevii cu rezultate foarte bune la invatatura.
Investitiile in aceste proiecte depasesc 300.000 de euro, iar de pe urma lor vor beneficia aproximativ 7.000 de copii si cadre didactice din sase judete ale Moldovei.
"Bicicleta de la tara" si "Green Bee", alaturi de copii
„Bicicleta de la tara” este o continuare fireasca pentru Green Revolution, in seria proiectelor educationale. In aceasta vara asociatia a lansat proiectul "Green Bee", cel mai amplu program de educatie ecologica adresat copiilor din Romania.
"Green Bee" vrea sa-i invete pe copii importanta protejarii mediului inconjurator, prin intermediul unei aventuri SF. Echipajului navei spatiale eco, format din capitanul Raxo Williams si secundul Noni, este alaturi, in permanenta, de mici cei mici, care vor afla, in timpul calatoriei imaginare, informatii despre atmosfera, despre poluare, despre apa si importanta acesteia, dar si despre hrana, energie sau deseuri.
Proiectul se bazeaza pe tehnica invatarii prin joc si le ofera celor mici posibilitatea de a dobandi cunostinte eco si de a-si dezvolta deprinderi prietenoase cu mediul, intr-o maniera atractiva si interesanta pentru ei.