Un nou tip de beton contribuie la reducerea amprentei de carbon a clădirilor cu 25%

România este prima țară din Europa în care se lansează gama de betoane de înaltă performanță DYNAMax. Acest nou tip de beton poate contribui la reducerea necesarului de materiale, sprijinind astfel construcțiile sustenabile prin micșorarea amprentei de CO2, fără a compromite performanța clădirilor, potrivit Holcim România.

MIRO Offices din București, proiectul dezvoltat de Speedwell și realizat cu sprijinul constructorului Bog’Art, este primul din lume la care s-a utilizat această gamă nouă de betoane.

„Lansarea betonului de înaltă performanță DYNAMax oferă o nouă dimensiune gamei noastre de soluții și produse și contribuie la scopul de a accelera tranziția către construcții sustenabile. Faptul că Holcim Romania a realizat primul proiect european în care s-a folosit această inovație reprezintă o dovađă a pașilor concreți pe care îi facem în direcția sustenabilității”, a declarat Bogdan Dobre, CEO Holcim România.

Utilizarea DYNAMax în cadrul clădirii de birouri a permis un ritm de construcție mai rapid, necesitând mai puține materiale în comparație cu soluțiile convenționale. Dezvoltatorul Speedwell a reușit să reducă volumul de beton utilizat pentru nucleul clădirii cu o treime, reducându-se astfel amprenta de carbon cu 25% față de betonul convențional.

“Sustenabilitatea este o necesitate pentru clădirile viitorului. Cu toții suntem responsabili pentru utilizarea eficientă a resurselor, iar noi, ca dezvoltatori, trebuie să ne asigurăm că menținem cele mai înalte standarde. De aceea este esențial să construim clădiri de ultimă generație. Dezvoltarea de proiecte la standarde înalte este scopul nostru principal, iar sustenabilitatea a fost și continuă să fie o prioritate în acest proces”, a spus Didier Balcaen, CEO și co-fondator al Speedwell.

Clădirea MIRO, realizată cu sprijinul constructorului Bog’Art, a obținut calificativul BREEAM Excellent, precum și certificarea Well Platinum, fiind printre primele construcții din România care obțin ambele certificări. În acest fel, MIRO se poziționează în topul celor mai sustenabile clădiri de birouri din Europa.

În urma calculelor realizate pentru proiectul clădirii Miro cantitatea de feton folosită a scăzut cu 33%, procent care se traduce printr-o scădere cu 25% a amprentei de carbon.

Astfel, prin scăderea cantității de beton necesare, în cazul de față cu 550m3, scade și cantitatea de materie primă folosită (ciment, agregate, etc), ceea ce reprezintă o utilizare sustenabilă a resurselor.

Mai mult, reducerea cantității de beton scade și nevoia de transport a materialului pe șantier, diminuând consumul de combustibil și emisiile poluante. În cazul Miro, pentru elementul menționat mai sus, numărul de curse de transport s-a redus cu aproximativ 60. La acestea se adaugă și un consum redus de energie la pompare, punere în operă, etc.

De menționat este că procentul de reducere a amprentei de carbon cu 25% a fost calculat ținându-se cont și de estimările de emisii provenite din transport, respectiv agregate. Acestea au fost făcute pe baza unor date provenite din cadrul Grupului Holcim la nivel european.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri