Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este dispusa sa achizitioneze un pachet in valoare de cinci pana la 10 milioane euro din asanumitele credite de emisii de gaze cu efect de sera de care dispune Ungaria, a declarat miercuri reprezentantul la Budapesta al BERD, Zsuzsanna Hargitai, transmite MTI.
Zsuzsanna Hargitai a precizat ca BERD va achizitiona creditele de poluare AAU conform Protocolului de la Kyoto, urmand sa utilizeze aceste credite in Spania si Irlanda. Conform propunerii BERD, Ungaria ar trebui sa utilizeze veniturile rezultate din vanzarea creditelor de poluare pentru o serie de proiecte de mediu. Potrivit lui Hargitai, BERD este dispusa sa ofere un credit de 40-50 milioane euro pentru a facilita aceste proiecte.
Schema de Investitii Verzi (GIS), noul mecanism de tranzactionare a creditelor pentru poluare aprobat de Organizatia Natiunilor Unite, ce urmeaza sa fie lansat in luna ianuarie a anului 2008, va permite tarilor ale caror emisii de gaze cu efect de sera se situeaza sub limita prevazuta in Protocolul de la Kyoto sa-si vanda surplusurile catre alte tari si sa investeasca banii primiti pentru proiecte de reducere a gazelor cu efect de sera. Multe dintre fostele state comuniste, care dupa caderea fostei URSS au inregistrat un colaps al industriei grele, emit mai putine gaze cu efect de sera decat in anul 1990, anul de referinta pentru multe din gazele incluse in Protocolul de la Kyoto. Tocmai aceste state sunt curtate intens de natiunile puternic industrializate care doresc sa respecte prevederile Protocolului de la Kyoto la un cost redus.
BERD a fost infiintata in 1991 in scopul sprijinirii tranzitiei fostelor tari comuniste din Europa de Est si URSS spre democratie, multipartidism si economie de piata. BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania, care a investit 3,6 miliarde de euro in 245 de proiecte din tara. In colaborare cu numerosii sai parteneri, banca a mobilizat peste sase miliarde de euro pentru proiecte realizate in Romania.