Capitala Chinei a fost „testata sever” in ceea ce priveste alimentarea cu apa potabila pentru Jocurile Olimpice din vara, dar este sigur ca, cu ajutorul masurilor de reciclare si implementarii unor surse aditionale de apa, se va evita o eventuala criza, a aratat un oficial al primariei citat de Reuters.
Beijingul se afla in partea nordica si arida a Chinei, o regiune unde cresterea densitatii, industria si poluarea au secat aproape toate rezervele, fortand autoritatile sa recurga la sursele subterane, si acestea destul de limitate.
Pentru Jocurile Olimpice care vor incepe in august si care vor ridica cererea de apa, Beijingul a apelat la provincia vecina Hebei, care a indurat o seceta indelungata, pentru a furniza 300 milioane de metri cubi printr-o retea de canale.
Motivul ingrijorarii vine pe fundalul precipitatiilor scazute in timpul iernii inregistrate in nord. Dar Zhang Shouquan, director adjunct al Biroului de Apa din Beijing, a declarat ca atletii si vizitatorii prezenti la evenimente se pot astepta la apa curata pentru piscine si la robinete si la un mare lac scenic.
„Masurile pentru asigurarea aprovizionarii cu apa pentru Olimpiade a fost un test sever pentru noi. In prezent calitatea apei este buna si putem garanta 100% ca vom face fata competitiilor. Putem spune cu siguranta ca vom asigura apa de calitate atletilor”, a spus Zhang.
Se pare ca oficialul a oferit date contradictorii, spunand ca orasul planuieste sa aprovizioneze cu 3 miliarde de metri cubi de apa orasul in 2008, „cu mult mai mult decat anul trecut”. Tot el a declarat ca in ultimii ani Beijingul a consumat pana la 3,5 miliarde metri cubi pe an.
„Problema cu care ne confruntam acum este, pe langa lipsa surselor de apa, poluarea severa a mediului acvatic. Sarcina noastra de a curata apa este cu atat mai grea”, a mai aratat Zhang.
Dar o combinare a masurilor de reciclare si economisire, aducerea apei din Hebei si gasirea de noi surse subterane vor asigura satisfacerea cererii in crestere.
Criticii, inclusiv avocatul pe probleme de mediu Dai Qing, au aratat ca proiectele pentru JO au afectat serios bazinele acvifere.
Dar Zhang a sugerat ca se poate creste furnizarea de apa din surse subterane in mod sigur pentru o vreme. „Inca avem surse abundente de apa in subteran. Desi sunt cateva situatii de secare, putem garanta ca vom furniza apa in conditii sigure de transfer pentru o perioada de timp”.