Beijingul arata, in sfarsit, cu degetul spre poluare

Autoritatile din Beijing s-au decis, in sfarsit, sa ofere mai multe informatii despre gradul de poluare din capitala chineza hotarand, printr-o rezolutie adoptata la inceputul acestui an, sa faca publice, cat de curand, date mai ample despre principalele substante poluante din aer.

Autoritatile chineze vor sa faca publice inainte de Noul An chinezesc, sarbatorit pe 23 ianuarie, datele privind calitatea aerului din capitala Chinei si sa ofere informatii si despre valorile atinse in atmosfera de particulele fine PM2 si PM5, potrivit lui M. Jiang, responsabilul Biroului de Mediu din Beijing.

“La aceasta decizie a contribuit cu siguranta nelinistea pe care si-au exprimat-o locuitorii din Beiljing in legatura cu gradul de poluare”, a mai spus M. Jiang, citat de AFP, potrivit maxisciences.com.

Toamna trecuta, numerosi internauti, in urma unei alerte declansate de Ambasada SUA in China, au cerut autoritatilor chineze sa publice aceste date.

Potrivit Ambasadei SUA in China poluarea atinsese la Beijing, in 30 octombrie 2011, un nivel foarte periculos.

Capitala Chinei era invaluita intr-un nor gros, format din particule de praf si gaze toxice, fenomen ce a provocat anularea a numeroase curse aeriene si inchiderea unor autostrazi. In Beijing exista o multime de centrale termice pe carbune si circula zilnic pe strazi in jur de 5 milioane de autovehicule.

Numai in 2010, au fost vandute, zilnic, 2.000 de noi masini, iar traficul devine, clipa de clipa, un cosmar.

Ambasada SUA urmareste in permanenta gradul de poluare din capitala Chinei, insa, duminica 30 octombrie 2011, s-a inregistrat un nivel-record, mai ales pentru o zi insorita de octombrie.

Datele oferite atunci de Ministerul chinez al Mediului au fost insa insa in discordanta cu cele ale Ambasadei SUA, oficialii de la  Beijing anuntand doar „o poluare minora”.

Cat despre locuitori, internautii din Beijing au scris in 30 octombrie 2011, pe site-uri si pe bloguri, ca foarte multi au ameteli si dificultati respiratorii.

„Inspiram otrava”, scria Xuemanzi pe blogul sau. Potrivit statisticilor, 300.000 de persoane mor anual in China din cauza bolilor cardiace si pulmonare, provocate de poluare.

Si in Bucuresti aerul e irespirabil

In Bucuresti se inregistreaza depasiri substantiale si frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru concentratiile de substante poluante in aer, potrivit unui raport al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Sapte dintre cele opt statii de masurare a calitatii aerului din Bucuresti inregistreaza constant depasiri ale valorilor de pulberi in suspensie (PM10) pe perioade mai mari de 35 de zile, cat este permis de normele europene.

Potrivit Oanei Neneciu, coordonator proiect la Ecopolis, anual, pe fiecare kilometru patrat al Bucurestiului se depun aproximativ 400 tone de praf si noroi, in timp ce 100 hectare de spatii verzi dispar anual. Fiecare autoturism nou inmatriculat provoaca, in medie, disparitia a cel putin unui copac.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Beijing: Automobilul, inmatriculat numai prin tragere la sorti! 
Anul 2030, apogeul emisiilor in China
Chinezii vor deveni cei mai mari poluatori mondiali

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri