Text de Oana Neneciu
Sunt cele mai vandute produse verzi din Romania si sunt promovate peste tot in lume, iar, din 2009, Uniunea Europeana ar putea sa impuna utilizarea exclusiva a lor. conform unui studiu Daedalus Consulting, 70% dintre romani au in casa cel putin un bec economic si 90% dintre romani isi propun sa cumpere in viitorul apropiat becuri economice.
"Pretul are inca importanta lui"
Viitorul pare sa fie si pentru Romania unul verde, arata si managerului Philips, Costin Cunesteanu, care subliniaza ca vanzarile Philips la sursele economice pe 2007 s-au dublat fata de cele pe 2006, iar pentru 2008 compania se asteapta la o crestere a vanzarilor cu cel putin 30%.
"Romania, in baza directivei europene, a publicat planul de eficienta energetica, iar la capitolul trei, la domeniul rezidential prevede inlocuirea surselor incandescente cu cele economice. Se aplica si in iluminatul public, in transporturi si asa mai de parte", a aratat Cunesteanu.
Managerul Philips are sperante mari pentru piata becurilor economice in Romania, desi recunoaste ca sectorul dinamic pe piata este reprezentat, deocamdata, aproape integral de companiile private si institutii care se concentreaza pe pretul total de utilizare, si nu pe investitia initiala.
"Pretul are inca importanta lui. Dar intreaga piata – institutii publice si private – se concentreaza catre costul total de utilizare, nu numai catre investitia initiala. Acesta e un lucru bun, numai asa vom ajunge sa atingem tinta de economie energetica stabilita de UE pentru Romania", a subliniat Cunesteanu.
Reprezentantul firmei ARC Electronic, companie care ofera solutii complete pentru realizarea instalatiilor electrice, arata ca piata becurilor eco se extinde dar trebuie ca firmele de profil sa aiba in vedere informarea corecta a clientilor.
"In 2006 vanzarea de becuri economice a fost undeva la 35.000 euro, iar in 2007 am dublat suma. Firma noastra si-a propus deja o campanie de informare a clientilor pe care ii are in portofoliu prin distribuirea de fluturasi primiti de la firma Recolamp, firma care se ocupa de reciclare", a declarat Claudiu Acsinia.
Reprezentantul ARC recunoaste la randul lui ca pretul este inca o componenta destul de importanta si ca o mare parte din clientii firmei sunt inca reticenti cand vine vorba de achizitionarea unui bec economic.
"Din pacate, o mare parte din clientii finali care cumpara de la magazin sunt nemultumiti de faptul ca inlocuirea surse lor cu incandescenta inseamna costruti suplimentare de achizitie. De exemplu un bec normal costa 0.17 euro si un bec economic costa aproximativ 5 euro, dar un bec clasic consuma 100watt, fata de un bec
economic, care da o lumina de 100 watt si are un consum de doar 20", explica Claudiu Acsinia.
Romania exporta becuri eco
Pentru fabrica Ralux de la Fieni, care asambleaza becuri fluorescente pentru export, piata romaneasca nu reprezinta o prioritate. Aici piesele vin din China, iar produsele asamblate se duc in tari ca Olanda, Bulgaria sau Polonia. Compania are o cifra de afaceri pe 2007 de un milion euro, iar directorul ei, Ion Vacarescu, a spus ca pentru 2008 se asteapta la dublarea cifrei de afaceri.
Acesta a explicat ca este mult mai rentabil sa utilizezi in casa becuri economice si nu numai pentru
ca factura la electricitate este mai mica, dar si pentru ca un bec economic se schimba la aproximativ trei ani. "Fiecare cetatean, daca isi face o analiza economica acasa, normal ca zice: "Decat sa dau 3 lei pe o lampa clasica, mai bine dau, sa zicem, 8 lei, dar am becul trei ani", a aratat Ion Vacarescu, director Ralux Fieni, fabrica ce asambleaza becuri fluorescente.