Basescu: Dunarea trebuie sa devina o magistrala fluviala moderna

Presedintele Traian Basescu a declarat astazi, in cadrul Summit-ului Dunarii, ca fluviul trebuie sa devina o adevarata magistrala fluviala moderna, in vederea asigurarii rolului de axa majora de transport la nivel european.

Potrivit sefului statului, alaturi de transport, strategia va insemna proiecte si investitii in infrastructura portuara si de energie si va acorda mai multa atentie protectiei mediului, va modela cooperarea teritoriala intre regiuni si localitati invecinate.

De asemenea, Basescu a declarat ca strategia urmareste dezvoltarea turismului si valorificarea patrimoniului natural si a mostenirii cultural-istorice prin dezvoltarea infrastructurii specifice si intense actiuni de promovare.

"Ne propunem construirea a doua noi poduri, la Bechet – Oreahovo si la Calarasi – Silistra, precum si construirea unui nou complex hidro-energetic pe Dunare", a declarat presedintele Basescu.

Fonduri de 95 miliarde de euro

“Pentru a implementa strategia, avem la dispozitie 95 de miliarde de euro (pana in 2013 – n.r.), doar pentru zona Dunarii si mai putem beneficia de granturi si imprumuturi (…).Ne dorim ca aceasta strategie sa duca la imbunatatirea conditiilor din zona din punct de vedere economic, al mobilitatii, al biodiversitatii si nu numai”, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Cele patru domenii propuse de Comisia Europeana si pe care se va axa Strategia sunt: conectivitatea (transport durabil si retele de energie), protectia mediului a resurselor de apa si managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economica (cultura, educatie, cercetare, turism, dezvoltare rurala, piata interna) si imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).

"Vom propune infiintarea unui institut international pentru cercetare si proiecte pentru dezvoltarea sustenabila a regiunii Dunarii, a zonelor umede din Delta Dunarii", a declarat premierul Emil Boc. Acesta a adaugat ca in prezent este mai usor de ajuns de la Bucuresti la Paris decat de la Bucuresti la Zagreb sau Belgrad si ca acest lucru trebuie sa se schimbe.

Strategia Dunarii, o initiativa a Romaniei si Austriei

Principalele obiective pentru formarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii sunt dezbatute astazi, la Bucuresti, la Summit-ul Dunarii, urmand ca participantii sa semneze la final o declaratie comuna. Initiativa strategiei a fost lansata de Romania si Austria in 2008.

Evenimentul reuneste 22 de delegatii din cele 14 state din bazinul Dunarii, Comisia Europeana, reprezentanti ai celor sase landuri riverane din Germania si Austria, primaria orasului Ulm din Germania si Polonia, in calitate de observator.

Printre participantii de marca la eveniment se numara presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, premierul Bulgariei, Boiko Borissov, cel al Ungariei, Viktor Orban, premierul Croatiei, Jandranka Kosor si cel al Republicii Moldova, Vlad Filat. De asemenea, se afla la Bucuresti presedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso.

Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Summit-ul, parte a Procesului de la Ulm, este al treilea eveniment de acest gen si ultimul inainte de adoptarea, la 8 decembrie, in Colegiul Comisarilor a Strategiei Dunarii, initiativa romano-austriaca.

Strategia va fi ulterior supusa votului in Consiliul UE in timpul presedintiei ungare a UE, in aprilie 2011, urmand sa fie apoi aprobata in Consiliul European.

Strategia Dunarii va fi o strategie interna a Uniunii Europene la care sunt invitate sa participe si statele terte riverane si va respecta cele trei principii aplicate si in cazul Strategiei UE pentru regiunea Marii Baltice.

In Romania, MDRT are deja peste 10.000 de proiecte care vizeaza regiunea Dunarii, care vor avea nevoie in perioada urmatoare de fonduri, dar si de o prioritizare. Printre cele mai importante proiecte pe care Romania spera sa le duca la indeplinire cu ajutorul Strategiei se numara canalul Dunare-Bucuresti, construirea a doua noi poduri Romania- Bulgaria, refacerea infrastructurii portuare (Romania are 12 porturi fluviale care trebuie modernizate), crearea unui institut international pentru studierea ecosistemelor din Delta Dunarii.

Carmen Albisteanu

spot_img

Ultimele știri