Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Bangladesh propune un fond de mediu pentru natiunile sud-asiatice

Autoritatile din Bangladesh au propus infiintarea unui fond destinat luptei impotriva schimbarilor climatice in regiunea dens poluata din sudul Asiei, despre care expertii spun ca este vulnerabila la cresterea nivelului marii, la inundatii si secete extreme, informeaza Reuters.

Expertii regionali in problema schimbarilor climatice au inceput doua zile de discutii in Dhaka, inaintea meetingului ministrilor de mediu din tarile membre ale Asociatiei pentru Cooperare Regionala din Asia de Sud (SAARC).

„Intentionam sa gasim un obiectiv comun in randul tarilor din Asia de Sud si astfel sa ne unim fortele in combaterea pericolelor pe care le implica schimbarile climatice”, a spus Raja Devasish Roy, reprezentantul Ministerului Forestier si de Mediu din Bangladesh.

SAARC, care este formata din Afganistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldive, Nepal, Pakistan si Sri Lanka, va adopta o strategie comuna in cadrul meetingului din Dhaka.

Devasish spune ca tarile dezvoltate sunt principalele vinovate pentru incalzirea globala si ca ar trebui sa compenseze natiunile sarace prin acordarea de subventii.

„Bangladesh a creat deja un fond destinat schimbarilor climatice si a alocat 44 milioane de dolari in acest scop in bugetul pe lunile iunie si iulie de anul acesta”, a spus Devasish.

Marea Britanie va fi gazda unei conferinte ce va avea loc in septembrie la Londra unde va fi dezbatuta problema schimbarilor climatice.

Expertii spun ca o treime din linia costiera a Bangladeshului ar putea fi inundata pe masura ce nivelul marii va creste in urmatorii 50 de ani, lasand 20 milioane de locuitori fara locuinte si ferme.

De cealalta parte a regiunii vremea calda ar putea cauza tot mai multi cicloni si furtuni. In 2007, doua furtuni succesive au facut ravagii in Bangladesh si in cateva parti ale Indiei. In noiembrie, ciclonul Sidr a omorat mii de oameni in Bangladesh si a distrus multe terenuri agricole.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri