Banchiza din Marea Arctică ar putea dispărea complet în lunile de vară

Cercetătorii avertizează că banchiza de gheața a Mării Arctice ar putea dispărea complet în lunile de vară. Acum 10.000 de ani, gheața s-a topit la temperaturi similare cu cele pe care le avem astăzi. Acest lucru poate avea consecințe asupra climei și ecosistemelor, scris ScienceDaily

Oamenii de știință de la Universitatea Aarhus din Danemarca, în colaborare cu Universitatea Stockholm și Serviciul Geologic al Statelor Unite, au descoperit că zona de gheață de la nord de Groenlanda și Canada, singura banchiză care rezistă pe tot parcursul anului în această perioadă de încălzire globală, ar putea să dispară curând.

Prin analiza probelor de sedimente colectate din gheața de pe Marea Lincoln, cercetătorii au arătat că banchiza din această zonă a dispărut în timpul verii acum 10.000 de ani, când temperaturile erau la un nivel asemănător cu cele actuale. În prezent, modelele climatice sugerează că gheața de mare din această regiune se va topi în următoarele decenii, dar nu se știe exact în cât timp se va întâmpla acest lucru. Conform asistentului profesor Christof Pearce de la Departamentul de Geologie al Universității Aarhus, temperaturile trebuie să mai crească doar puțin pentru ca gheața să se topească.

Dacă gheața de mare din Marea Lincoln începe să se topească în timpul verii, acest lucru poate avea consecințe majore asupra climei și ecosistemelor. „Banchiza este o bază pentru multe ecosisteme. Algele pe care le-am examinat sunt hrana pentru pești, iar peștii sunt hrana pentru păsări, etc. Cum vor fi afectate ecosistemele marine la nivel global dacă gheața de pe mare dispare? Nu cunoaștem încă răspunsul”, spune asistentul profesor Henrieka Detlef de la Departamentul de Geologie.

Conform cercetătorilor de la Universitatea Aarhus, acest studiu poate fi interpretat ca o veste bună și una rea pentru climă. „Vestea proastă este că se pare că acest lucru se va întâmpla foarte curând. Vestea bună este că datele noastre arată că acest trend este reversibil și putem face ceva în acest sens dacă reducem emisiile de gaze cu efect de seră și stabilim obiective politice ambițioase. Dacă putem menține temperaturile stabile sau chiar să le facem să scadă, gheața de mare s-ar putea întoarce în această zonă”, spune Henrieka Detlef.

Conform lui Christof Pearce, acest studiu este un semnal de alarmă și arată că trebuie să acționăm acum pentru a preveni schimbările climatice.

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

Citește și: Praful lunar ar putea combate schimbările climatice 

spot_img

Ultimele știri