Banca pentru Alimente a deschis un hub nou lângă București

Banca pentru Alimente a deschis un nou depozit logistic, cu o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați, în comuna Glina, sat Cățelu, lângă București.

Risipa alimentară reprezintă o problemă majoră în România, având un impact considerabil asupra economiei și mediului.

Conform unui studiu realizat de Food Waste Combat, România aruncă anual 5 milioane de tone de alimente, clasându-se pe locul 9 în Uniunea Europeană în ceea ce privește risipa.

La nivel individual, un român risipește aproximativ 250 kg de alimente pe an, echivalentul necesarului alimentar pentru un an întreg de consum.

Totodată, în România, trăiesc foarte multe familii care nu își permit o masă caldă pe zi.

Conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale:

  • Peste 46% dintre copiii de la sate sub 6 ani trăiesc în risc de sărăcie și malnutriție
  • 60% din familiile din mediul rural nu-și pot asigura hrana zilnică
  • 4,5 milioane de români trăiesc în risc de sărăcie

Ce face Banca pentru alimente

Banca pentru Alimente” este un serviciu social care luptă împotriva risipei alimentare, sărăciei și excluziunii sociale prin sprijinirea organizațiilor caritabile care au în grijă persoane din medii vulnerabile.

Organizația colectează surplusul alimentar de la companii partenere (producători, importatori, procesatori, comercianți, retaileri) și îl redistribuie către ONG-uri care sprijină persoanele vulnerabile.

Înființată în București în 2016, rețeaua s-a extins rapid, incluzând opt centre regionale în orașe precum Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și Constanța.

Aceste centre sunt acum parte din Federația Băncilor pentru Alimente din România, cu obiectivul de a deschide puncte locale în fiecare regiune.

Băncile pentru Alimente funcționează pe un principiu simplu și eficient: produsele primite gratuit de la agenții economici sunt distribuite gratuit către cei care au nevoie, într-un mod transparent și corect.

Rețeaua organizează periodic campanii de colectare a alimentelor în colaborare cu alte organizații și retailerii, implicând activ clienții acestora din urmă în sprijinirea celor mai vulnerabili membri ai comunității.

În ultimii cinci ani, rețeaua a reușit să colecteze peste 6.100 de tone de alimente de la peste 100 de companii, sprijinind aproximativ 700 de organizații și ajutând astfel mai mult de 130.000 de beneficiari.

Numai în 2020, cantitatea donată a depășit 400 de tone, contribuind la reducerea semnificativă a risipei alimentare și oferind ajutor concret celor care au nevoie.

Odată cu declanșarea pandemiei, dar și a războiului din Ucraina, a apărut nevoia unui depozit cu o suprafață mai mare decât cel existent.

Astfel, luni, 30 septembrie, de Ziua Internatională pentru Conștientizarea Risipei Alimentare a fost inaugurat noul hub al Băncii pentru Alimente București, care are o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați, inclusiv unități speciale cu temperatură controlată pentru depozitarea produselor perisabile, și spații pentru birouri.

În cei 8 ani de activitate, am reușit să implementăm cu succes în România conceptul de Bănci pentru Alimente, deja existent în țări vecine precum Croația, Ucraina și Ungaria. Mulțumesc tuturor celor care au sprijinit acest proiect, contribuind la salvarea a aproximativ 25.000 de tone de alimente. Aproape 700 de ONG-uri din țară beneficiază acum de produse colectate de la peste 60 de companii care donează constant.

Produsele provin din stocuri aproape de expirare și sunt distribuite rapid organizațiilor. Banca din București nu doar că servește regiunea, ci distribuie alimente și în alte zone, precum Brașov și Craiova, asigurând livrarea în 24 de ore. De asemenea, am mărit capacitatea de stocare pentru a răspunde cerințelor actuale, în contextul crizelor recente și a noilor reglementări privind reducerea risipei alimentare. Spațiul extins ne permite să gestionăm și produse non-alimentare, necesare familiilor și persoanelor aflate în dificultate.” – a transim Gabriel Sescu, președinte și fondator al Băncii pentru Alimente.

Foto: Tur depozit nou Banca pentru Alimente, Green Report
Foto: Tur depozit nou Banca pentru Alimente București, Green Report

La evenimentul de inaugurare al noului depozit pentru alimente au fost prezenți atât reprezentanți ai companiilor partenere, cât și reprezentanți ai ong-urilor și instituțiilor publice cu implicare în combaterea risipei alimentare și protecția consumatorului.

Punctul culminant al lansării noului hub a fost reprezentat de un tur al spațiilor pentru depozitarea alimentelor în cadrul căruia participanții au putut vizita compartimentele destinate depozitării unor categorii diferite de produse. De la cele care pot fi depozitate la o temperatură obișnuită, la cele care au nevoie de un control specific al temperaturii, precum și camerele speciale pentru ouă, lactate și carne.

Ce spun actorii implicați?

În prezent, România dispune de nouă bănci de alimente și de o legislație dedicată combaterii risipei alimentare, reglementată prin Legea 217, pe care am modificat-o în colaborare cu un grup de parlamentari conștienți de importanța acestei probleme. Așteptăm acum feedback-ul din piață pentru a evalua dacă modificările aduse își ating scopul și dacă mai sunt necesare ajustări legislative. Personal, îmi doresc ca fiecare județ, cu sprijinul consiliilor județene, să aibă o bancă de alimente și, unde este posibil, un magazin social adiacent, pentru a preveni risipa. Este de neconceput să folosim 30% din energia produsă pentru a genera alimente, doar ca acestea să fie aruncate. Ministerul Agriculturii a inițiat încă din 2016 trei proiecte ce vizează risipa alimentară, proiecte pe care le-am continuat în 2020 și le vom derula și în 2024. Rezultatele sunt promițătoare, iar succesul lor se datorează și băncilor de alimente. Rolul ministerului este să creeze cadrul legislativ necesar, iar împreună evaluăm continuu cum putem îmbunătăți acest proces.” – Aurel Simion, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

Înainte de 2020, am fost invitați să ne alăturăm discuțiilor despre risipa alimentară de către cei de la Metro. Colaborarea noastră cu băncile pentru alimente a început în 2019, extinzându-se rapid din București către Cluj și alte regiuni. Am început să donăm surplusul de alimente direct din magazine, acoperind inițial 31 de locații. Deși investim în tehnologii precum inteligența artificială și sisteme de vânzări accelerate, rămânem cu surplus alimentar. Aceste produse sunt comestibile și sănătoase, însă nu mai pot fi comercializate. În România, risipa alimentară afectează 10% din alimentele noastre, iar 4,5 milioane de oameni nu au acces zilnic la hrană. Astăzi donăm din 180 de magazine și patru centre logistice, iar până la finalul anului estimăm că vom crește semnificativ această cifră. Până în prezent, am donat peste 2.000 de tone de alimente, echivalentul a peste 3 milioane de mese.” – Claudia Ivan, Head of Sustainability Penny.

Acum patru ani, am început colaborarea cu Banca de Alimente pentru a combate abandonul școlar. În acest circuit al binelui, oferim copiilor rechizite, îmbrăcăminte și alimente. Anul acesta, am sprijinit peste 1.000 de copii cu ghiozdane și dulciuri, iar impactul Băncii pentru Alimente rămâne semnificativ: peste 69.000 de persoane primesc lunar hrană esențială, asigurând mese calde pentru cei în nevoie.” – Violeta Bîltac, președinte și fondator al ong-ului Banca de Bine.

Bilanțul impactului Băncii pentru Alimente: 

  • 225.000 de persoane hrănite
  • 17.995 de tone de produse distribuite
  • 35.866.000 de porții donate
  • 690 de ong-uri beneficiare
  • 121 companii donatoare
  • 180.066.777 valoare comercială în lei

Acțiunile desfășurate în cadrul acestor inițiative demonstrează cum parteneriatele dintre companii, rețelele de colectare, consumatori și instituțiile publice pot avea un impact pozitiv în lupta împotriva risipei alimentare și pentru dreptul la hrană.

#bancapentrualimente #reducerearisipei #ajutorcomunitar #dreptullahrana #fightagainsthunger #foodforall #solidarity #foodbank #impreunapentruschimbare

spot_img

Ultimele știri