Banca Mondiala trebuie sa-si schimbe strategia de mediu

Grupul Bancii Mondiale trebuie sa incorporeze mai bine in strategiile de asistenta initiativele de mediu, arata un raport intern citat de GreenBiz.

Grupul Independent de Evaluare a examinat eficienta proiectelor Bancii Mondiale in noua tari, intre 1990 si 2007. Chiar daca Banca a facut progrese, rezultatele variaza. Aproximativ o treime dintre proiectele investitionale realizate prin imprumuturi private nu au reusit sa indeplineasca cerintele sociale si de mediu.

„Evaluarea identifica anumite constrangeri cruciale care trebuie luate in considerare, poate cea mai importanta este implicarea insuficienta a guvernelor in ceea ce priveste obiectivele de mediu si capacitatile institutionale slabe de a le rezolva”, se arata in raport.

„Dar constrangerile din interiorul Grupului Bancii Mondiale, inclusiv atentia insuficienta care se acorda dezvoltarii sustenabile pe termen lung, trebuie rezolvate”, concluzioneaza raportul.

Raportul arata ca implicarea Bancii Mondiale a dus la investitii de 400 miliarde dolari intre 1990 si 2007, in 2401 de proiecte care vizeaza mediul. Cu toate acestea, raportul avertizeaza ca cifra depaseste volumul real si face cateva recomandari referitoare la imbunatatirea monitorizarii proiectelor si evaluarea performantelor acestora.

Raportul mai sugereaza Bancii Mondiale sa-si reformuleze strategia pentru mediu pentru a se asigura ca initiativele de mediu vor deveni „pilonul central” al eforturilor de suport al globalizarii. Raportul mai sustine ca, in vreme ce lupta impotriva incalzirii globale este cruciala, alte probleme de mediu, cum este managementul resurselor de apa si poluarea, nu trebuie ignorate.

Portofoliul bancii a suferit cateva inconsistente. In vreme ce s-au facut progrese in ceea ce priveste intarirea managementului de mediu in China si Brazilia, in India nu s-au facut progrese. Liniile de creditare dedicate industriilor poluatoare, in multe tari s-au dovedit a fi ineficiente si proiecte de agricultura din Africa sub-Sahariana nu au ajuns la performante adecvate.

Acest articol a fost preluat cu acordul GreenBiz

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri