Ban Ki-Moon a vazut cum gheata Antarcticii se topeste la picioarele sale

Cu gheata preistorica a Antarcticii topindu-se la picioarele sale, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon a cerut actiuni politice urgente in abordarea incalzirii globale. Antarctica, zona s-a incalzit mai tare decat oricare alta in ultimii 50 de ani, a fost una dintre destinatiile secretarului general al ONU in cadrul turneului sau care are ca tema schimbarile climatice.

„Am nevoie de un raspuns politic. Aceasta este o urgenta, iar pentru situatii urgente este nevoie de actiuni urgente”, a declarat Ban Ki-Moon, vineri, in timpul vizitei sale. Acesta a vizitat trei baze stiintifice de pe continental unde temperaturile se afla la cel mai inalt nivel din ultimii 1.800 de ani.

Stratul de gheata al Antarcticii este gros de aproximativ 2,5 kilometri, de cinci ori inaltimea turnului Taipei, cea mai inalta cladire din lume. Oamenii de stiinta, insa, spun ca se vad deja efectele schimbarilor climatice. Imaginile din satelit arata ca stratul de gheata din vestul Antarcticii se subtiaza si se poate crapa in viitor, cauzand cresterea nivelului apelor.

Ban Ki-Moon a zburat deasupra Antarcticii vazand cum bucati de gheata de marimea unor cladiri cu sase etaje pluteau dup ace s-au rupt de blocurile de gheata. „Tot ce-am vazut a fost foarte impresionant si foarte frumos. Dar in acelasi timp, tulburator. Am vazut…topirea ghetarilor”, a declarat secretarul general al ONU.

Antarctica – un continent cu doar 80.000 de locuitori temporari – este cu 25% mai mare decat Europa si detine 90% din rezervele de apa ale Pamantului.

Aceasta a fost prima vizita a unui oficial al Natiunilor Unite in Antarctica. Turneul secretarul general al ONU isi continua turneul in Chile la Parcul National Torres del Paine si in Brazilia, unde exista ingrijorari privind productia de biocombustibil.

Ban Ki-Moon se pregateste pentru conferinta pe tema schimbarilor climatice care va avea loc la Bali in Indonezia, care are ca scop negocierea unui nou acord international care sa urmeze Protocolului de la Kyoto care expira in 2012.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri