Peste 200 de cercetatori din intreaga lume au semnat o declaratie pe care au prezentat-o delegatilor din peste 180 de tari prezente la conferinta de mediu de la Bali, Indonezia, prin care le cer acestora sa ia masuri urgente de combatere a incalzirii globale. Apelul cercetatorilor se bazeaza pe date stiintifice care arata gravitatea efectelor schimbarilor climatice.
Documentul, elaborat sub auspiciile Centrului de Cercetare a Schimbarilor Climatice din cadrul Universitatii New South Wales, din Sydney, Australia, se bazeaza pe raportul din 2007 al Intergovernmental Panel on Climate Change care arata, fara echivoc, ca in prezent clima se incalzeste intr-un ritm fara precedent si ca cercetatorii sunt 90% siguri ca acest lucru se datoreaza activitatilor umane. Cantitatea de dioxid de carbon care se afla acum in atmosfera depaseste ordinea naturala din ultimii 650.000 de ani si creste rapid.
Daca acest trend nu este oprit, milioane de oameni vor fi pusi in pericol din cauza fenomenelor extreme precum valurile de caldura, secete, inundatii si furtuni, coastele si orasele vor fi amenintate de cresterile nivelului de apa, iar speciile de plante si animale vor fi serios puse in pericol.
Noua runda de negocieri pentru un nou acord global in ce priveste schimbarile climatic trebuie sa inceapa in decembrie 2007 si sa se finalizeze in 2009. Principalul scop al acestui nou regim trebuie sa fie limitarea incalzirii globale la nu mai mult de 2 grade Celsius fata de temperatura pre-industriala, o limita care a fost deja adoptata, formal, ca Uniunea Europeana si alte tari.
Pe baza cunostintelor stiintifice din prezent, asta ar insemna o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 50% pana in 2050, fata de nivelul din 1990. Pe termen lung, emisiile trebuie stabilizate la un nivel al concentratiei de dioxid de carbon sub 450 ppm (parti la milion). Pentru a ramane sub limita de 2 grade Celsius, emisiile trebuie sa fie reduse drastic in urmatorii 10, 15 ani, deci nu mai e timp de pierdut, spun cercetatorii in declaratia prezentata la Bali.
"Ca oameni de stiinta, cerem negociatorilor sa ajunga la un acord care sa ia aceste cereri ca pe niste tinte minime pentru o intelegere corecta si eficienta de combatere a schimbarilor climatice", spun semnatarii declaratiei.
Peste 180 de tari se intalnesc in aceste zile la Bali, Indonezia pentru a incepe negocierile in vederea semnarii unui nou acord global care sa combata schimbarile climatic, un acord care sa urmeze celui incheiat la Kyoto, care expira in 2012.