Bacteria care produce combustibil  pentru rachete

Olandezii au demonstrat ca o bacterie primitiva, Kuenenia stuttgartiensis, cunoscuta pentru capacitatea sa de a transforma amoniul in azot gazos, fara sa utilizeze oxigen, este la fel de capabila sa foloseasca, tot in mod natural, amoniul pentru producerea hidrazinei, un compus chimic utilizat pe post de carburant pentru rachete.

“A fost destul de dificil sa facem aceasta descoperire. Am utilizat un numar impresionant de metode experimentale, dar am reusit, in final, sa obtinem un amestec de proteine care produc hidrazina, amestec a carui culoare rosie este absolut uimitoare. Initial, nu am obtinut hidrazina, insa am adaugat o proteina suplimentara care <captureaza> carburantul, iar acum aceasta metoda da roade ”, a spus unul dintre autorii experimentului, citat de revista “Nature”.

“NASA era curioasa sa afle cum pot fi produsi carburanti pentru rachete pe baza de compusi de azot. Din pacate, deocamdata, hidrazina nu poate fi obtinuta in cantitati suficiente pentru a trimite o racheta pe Marte”, a explicat Mike Jetten, unul dintre membrii echipei care a facut descoperirea.

Oamenii de stiinta olandezi studiaza insa, in continuare, in amanunt, structura cocktailului de proteine, utilizat de Kuenenia stuttgartiensis, in speranta de a-i impulsiona "productia" de hidrazina.

Hidrazina este folosita si in pilele de combustie concepute de constructorul japonez de automobile Daihatsu, o metoda ce are avantajul de a nu necesita metale rare si scumpe, precum platina.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri