Ministerul rus al Resurselor Naturale investigheaza scaderea dramatica a nivelului Lacului Baikal din estul Siberiei, informeaza agentia de presa RIA Novosti.
Apa, care se intinde pe o suprafata de 31.500 de kilometri patrati, a inceput sa scada din octombrie, anul trecut, si continua sa scada cu o viteza de 12 – 15 centimetri pe luna. Specialistii sustin ca nivelul la care a ajuns lacul nu este cel mai scazut din istorie, insa, din pacate, nivelul critic de 456 de metri fata de Pacific poate fi atins si depasit in martie – aprilie, daca trendul continua.
Scaderea apei dauneaza deja ecosistemului lacului, afectand mii de pesti si pasari. 27 dintre speciile de pesti care traiesc in aceasta zona sunt endemice, iar gura raului Angara – singurul curs de apa care curge din lac – este o arie de importanta ornitologica. Tocmai pentru ca aici apa nu ingheata niciodata, pasarile s-au stabilit in zona. Insa, din cauza scaderii apei, raul va ingheta si mii de pasari vor muri.
Centralele hidro-electrice de pe Angara sunt aratate cu degetul. „Potrivit primelor date ale anchetei, anul trecut, in sezonul toamna – iarna 2006, nivelul apei era mai ridicat ca niciodata. Se pare ca cineva a permis trecerea unei cantitati mai mari de apa prin centralele de pe Angara, care apartine societatii Irkutskenergo”, a declarat Oleg Mitvol, directorul Agentiei rusesti pentru Protectia Mediului. „Nu exista alta explicatie pentru cresterea de 17% a electricitatii generate in ultimele trei luni. Ca urmare, lacul a inceput sa scada in toamna anului 2007, desi nu au existat secete sau alte fenomene climatice extreme”, a adaugat acesta.
O lege federala, precum si o rezolutie a guvernului din Rusia limiteaza cantitatea de apa din Lacul Baikal care poate fi folosita in scopuri economice. Ancheta urmeaza sa stabileasca ce cantitate de apa a folosit compania energetica pentru centralele electrice in perioada 2006 – 2007 si daca se poate cobori sub nivelul minim al lacului fara un aviz special al autoritatilor. Specialistii evalueaza, de asemenea, si conditiile climatice pentru a afla in ce masura sunt vinovate de scaderea nivelului lacului.
Compania energetica ar avea profituri uriase pentru fiecare picatura din lac pe care o scot, profituri care le-ar permite sa plateasca orice amenda. „Fiecare centimetru din Lacul Baikal – o treime dintr-un kilometru cub – produce 200 de megawatti de electricitate”, a explicat Mitvol. „O cantitate considerabila de energie generata de centralele de pe Angara este exportata mai ales in China”, a mai spus acesta.