Profesorul Ross Garnaut, consilierul guvernului australian pentru combaterea incalzirii globale, considera ca Australia trebuie sa creasca limita de reducere a emisiilor pentru a da un exemplu tarilor in curs de dezvoltare, informeaza Reuters.
Consilierul a declarat ca Australia ar trebui sa reduca cu 60% nivelul emisiilor din 2000, pana in 2050.
Penny Wong, ministrul schimbarilor climatice, a spus insa ca guvernul isi mentine limita actuala. Prim ministrul Kevin Rudd a ratificat Protocolul de la Kyoto in decembrie 2007, imediat dupa ce a preluat functia, izoland SUA in pozitia de singura tara dezvoltata care nu a ratificat protocolul.
Guvernul conservator anterior refuzase sa ratifice Protocolul de la Kyoto care stabileste obiective de reducere a emisiilor pentru tarile bogate, motivand ca o astfel de masura ar dauna economiei australiene din cauza dependentei pe care o are fata de combustibilii fosili.
Ross Garnaut a precizat ca este esential ca masurile pentru stoparea incalzirii globale sa nu aduca prejudicii economiei, mai ales in tari in curs de dezvoltare ca India si China.
"Sa fim seriosi. Nu exista nicio solutie pentru problema schimbarilor climatice care sa fie bazata pe diminuarea ambitiilor oamenilor de a ajunge la standarde materiale inalte", a spus Ross Garnaut.
El a adaugat ca Australia trebuie sa adopte tinte asemanatoare celor ale UE, care s-a angajat sa-si reduca emisiile cu 60% pana la 80% pana in 2050, si California care isi va reduce cu 80% emisiile pana in 2050.
Ross Garnaut a angajat guvernul sa incheie intelegeri si cu alte natiuni din regiune pentru a gasi solutii, cu accent pe despaduririle din Indonezia si Papua Noua Guinee.
Australia a fost responsabila pentru 1.2% din emisiile globale de carbon in 2004. Actualul guvern a promis ca va introduce o schema de comercializare a carbonului pana in 2010. Aceasta tara este cel mai uscat continent din lume si principalul exportator de carbune mondial. Economia tarii se bazeaza pe combustibilii fosili, 80% din electricitate provenind din aceste surse.
Foto: reuters.com