Australia este o tara de reciclatori, dar are o problema cu carbonul

Australia este o natiune de mari reciclatori. In ciuda acestui lucru, tara continua sa detina una dintre cele mai mari concentratii de emisii pe cap de locuitor din lume, informeaza Reuters.

Cea mai severa seceta din ultimul secol si ingrijorarea privind impactul schimbarilor climatice i-au determinat pe australieni sa-si schimbe modul de viata, sa recicleze si sa economiseasca apa. In 99% din casele australiene, hartia, plasticul si sticla se recicleaza.

Australia, care a semnat in decembrie 2007 Protocolul de la Kyoto, continua insa sa depinda de carbune pentru a-si asigura electricitatea si pe carburantii fosili pentru transport.

„In timp ce Australia este responsabila doar pentru 1.5% din emisiile globale cu efect de sera, emisiile sale de dioxid de carbon pe cap de locuitor sunt foarte mari”, se arata in raportul pe 2008 al Biroului Australian de Statistica.

17.5 tone de dioxid de carbon sunt emise de fiecare australian, fata de media de 11. 1 tone pentru fiecare persoana a tarilor din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Prin Protocolul de la Kyoto, Australia trebuia sa reduca cu 108% din nivelul emisiilor din 1990 pana in 2012. Guvernul a anuntat de mai multe ori ca tara este pe cale sa indeplineasca acest obiectiv.

Raportul Biroului Australian de Statistica arata ca, in 2005, emisiile de carbon din fiecare sector energetic, care reprezinta 70% din emisiile nationale, au crescut cu 36% fata de nivelul din 1990.

In sectorul deseurilor, emisiile au scazut, insa, cu 7% si cu aproape 75% in sectorul forestier, datorita impaduririlor.

Raportul arata ca, in ciuda cresterii nivelului de reciclare, cantitatea de deseuri continua sa creasca, cu 32% mai mult fata de 1997, aproape 1.600 de kilograme pentru fiecare din cele 21 de milioane de australieni. Cantitatea de produse reciclate a crescut insa de 8 ori fata de 1997.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri