Proiectul fabricii de producere de placi PAL al companiei Kronospan la Brasov, fabrica deja construita intr-o proportie semnificativa, implica problemele de ordin juridic si de mediu, se arata intr-un comunicat al asociatiilor de mediu Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociatia Brasovul Verde, Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes, informeaza Agerpres.
Cele trei ONG-uri trag, astfel, un semnal de alarma pentru brasoveni si publicul larg privind pericolele la adresa sanatatii populatiei si a mediului pe care procesul de productie le reprezinta. Totodata, cer autoritatilor sa ia masuri pentru incetarea ilegalitatilor comise deja in procedurile de autorizare a proiectului respectiv. Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan.
Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, dupa cum apreciaza cele trei organizatii de mediu, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, din cauza emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie sau care rezulta din acesta (formaldehida si poluantul PM10 praf fin de lemn, ambele cancerigene).
In februarie 2008, Kronospan a inceput la Brasov lucrari de construire pentru o noua fabrica de producere de placi PAL generand nemultumiri si ingrijorari din partea locuitorilor din zona. Aproximativ 7.000 de brasoveni au trimis petitii autoritatilor competente prin care si-au exprimat dezacordul privind construirea acestei fabrici. Cele trei ONG-uri au solicitat Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Brasov sa inceteze procedura de eliberare a acordului de mediu pentru constructia deja existenta pentru care s-a anuntat deja dezbaterea publica a studiului privind impactul asupra mediului.
,,Kronospan continua, astfel, lucrarile de construire la fabrica de producere de placi PAL, in pofida faptului ca s-a dispus incetarea lor de catre Garda de Mediu Brasov. Ori OUG 195/2005 privind protectia mediului prevede ca infractiune continuarea activitatii dupa dispunerea incetarii acesteia.
,,Populatia din zona este extrem de ingrijorata privind impactul pe care aceasta fabrica il poate avea asupra sanatatii lor, a calitatii aerului si a peisajului. Cu toate acestea, comunitatea direct afectata nu a fost consultata de la inceput, cand toate optiunile erau deschise, in privinta deciziei daca aceasta fabrica sa se construiasca sau nu. Dezbaterea la care vom asista maine (miercuri-n.r.) nu este efectiv o consultare a populatiei, ci pentru APM Brasov este o simpla formalitate birocratica, iar pentru Kronospan o parada de PR care mimeaza responsabilitate sociala si grija fata de parerea cetatenilor afectati’, a declarat Mircea Ungur, presedintele Asociatiei Brasovul Verde.
Foto: kronospan.ro