Asigurari pentru dezastrele ecologice in China

China intentioneaza sa lanseze un sistem de asigurari pentru dezastrele ecologice cu scopul de a recompensa victimele poluarilor majore, informeaza agentia chineza de presa Xinhua, citata de Reuters.

Pan Yue, directorul Administratiei de Stat pentru Protectia Mediului (SEPA), a spus ca acest proiect pilot va acoperi, pana in 2015, toate industriile cu risc mare de poluare.

SEPA si Comisia Chineza pentru Regularizarea Asigurarilor (CIRC) va trebui initial sa convinga firmele care opereaza cu produse chimice de risc mare si companiile petrochimice sa se alature acestui proiect.
"Intreprinderile si industriile care au cauzat accidente de poluare grave in ultimii ani se afla in centrul actiunii", a declarat Pan Yue.

Agentia chineza Xinhua sustine ca acest program va impiedica firmele sa ajunga la faliment in urma unor mari accidente ecologice din cauza platilor compensatorii. "Nu inseamna, insa, ca aceste companii pot sa polueze deoarece pretul asigurarii se stabileste in functie de riscul de poluare al companiei", a adaugat Pan Yue.

China duce o politica ampla de combatere a poluarii si a distrugerii mediului dupa ce mai multe accidente ecologice din ultimii ani au dus la poluarea solului, apei si aerului. In 2005, milioane de rezidenti din Harbin, in nord-estul tarii, au ramas fara apa dupa ce explozia unei instalatii industriale a contaminat raul Songhua cu substante chimice toxice.

Saptamana trecuta, o autocisterna care cara peste 30 de tone de acis sulfuric s-a rasturnat, iar cantitatea de acid a ajuns intr-un rau. In weekend, o poluare cu petrol din sud a lasat fara apa potabila 100.000 de oameni. In total, China s-a confruntat cu 108 incidente ecologice de urgenta in 2007.

Pan Yue a mai spus ca acest sistem de asigurari vine in completarea creditelor verzi, lansate vara trecuta, prin care bancile nu mai pot acorda imprumuturi firmelor poluatoare. Aceasta masura a starnit nemultumirea guvernelor locale care obtineau profituri importante de pe urma acestor industrii.

Foto: reuters.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri